Zupa wonton - skąd pochodzi, jak ją przyrządzić?

Zupa wonton to jedna z najbardziej oryginalnych i orientalnych zup. Pochodzi z Chin, jednak swoich zwolenników ma na całym świecie. Możemy spróbować jej smaku w chińskiej restauracji, jednak bez problemu zrobimy ją także samodzielnie we własnej kuchni. Jak to przyrządzić? Na co zwrócić uwagę, aby jej smak był niepowtarzalny? Sprawdź nasz przepis!

Zupa wonton - skąd pochodzi, jak ją przyrządzić?
Źródło zdjęć: © 123RF

Wonton - co to za zupa?

Zupa Wonton jest klarownym rosołem, do którego dodawana jest, w zależności od regionu, kapusta pekińska, zioła, sosy, cebula, grzyby shitake oraz cienki makaron i specjalne pierożki - wontony. Są one nadziewane mieloną wieprzowiną, często ostro przyprawioną.

Zupa ta jest rewelacyjną alternatywą dla naszego tradycyjnego rosołu niedzielnego. W Chinach gotowana była już ponad 2 tysiące lat temu. Według jednej z legend nazwa dodawanych do niej pierogów powstała od imion starożytnych wojowników plemiennych, z których jednemu na imię było Hun, drugiemu zaś Tun.

Jak zrobić zupę Wonton?

Jeśli zdecydujemy się zrobić zupę wonton samemu, powinniśmy zacząć od robienia farszu do pierogów. W następnej kolejności przygotowujemy ciasto na nie. Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi jest dość trudne i wymaga nieco więcej czasu, stąd też Chińczycy bardzo cenią sobie to danie.

Po zrobieniu farszu i ciasta pierogi z nich zrobione należy starannie zawinąć i skleić, po czym można przejść do gotowania bulionu. Do gotującego się rosołu dodaje się wszystkie warzywa, przyprawy i pierożki i wszystko razem zagotowuje. Zdarza się, że w niektórych kuchniach pierożki gotowane są osobno, co dodaje zupie większej klarowności.

Zupa Wonton - na co zwrócić uwagę?

Zupa Wonton powinna być podawana w głębokiej misce, na której dnie układamy pierożki, następnie zalewając je bulionem. Można też do niej dodać niewielką ilość makaronu. Aby osiągnąć idealny smak, całość można posypać szczypiorkiem i czosnkiem, do przyprawienia jej zaś użyć sosu chilli. Doskonale smakuje przyprawiona kolendrą i trawą cytrynową.

Zupa Wonton - przepis

Potrzebne składniki:

Na bulion:

  • 2 l rosołu;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  • 2 - 3 gałązki świeżej kolendry;
  • kawałek imbiru;
  • 2 - 3 zielone cebulki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kilka kropli oleju sezamowego.

Na farsz:

  • 400 g zmielonej wołowiny;
  • kawałek imbiru;
  • 4 łyżki posiekanej kolendry;
  • 3 sztuki zielonej cebulki (biała część);
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 ząbek czosnku.

Na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Podgrzewamy rosół, dodajemy: pokrojony na plastry imbir, przeciśnięty przez praskę imbir i przyprawiamy sosem rybnym i sojowy. Wrzucamy kolendrę i zieloną cebulkę i na małym ogniu gotujemy przez 15 minut.

2. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy je, aby było elastyczne. Jeśli się nie klei, dodajemy wody, jeśli jest zbyt kleiste - mąki. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut do lodówki.

3. W tym czasie mięso mieszamy ze startym imbirem, posiekaną kolendrą, czosnkiem, posiekaną cebulką i doprawiamy do wszystko sosem sezamowym oraz sojowym. Odstawiamy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdy z nich kładziemy łyżkę farszu, po czym sklejamy rogi, aby powstał kształt sakiewki. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką.

5. Zagotowujemy wodę w garnku, na nim zaś ustawiamy sitko lub koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia, w którym robimy niewielki otwór, aby para wodna mogła się dostać do pierogów.

6. Pierogi układamy na przygotowanym koszyczku i gotujemy na parze przez 10 minut.

7. Do misek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy gotowe pierogi i posypujemy zieloną cebulką. Najlepiej podawać na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟