Zupa wonton - skąd pochodzi, jak ją przyrządzić?

Zupa wonton to jedna z najbardziej oryginalnych i orientalnych zup. Pochodzi z Chin, jednak swoich zwolenników ma na całym świecie. Możemy spróbować jej smaku w chińskiej restauracji, jednak bez problemu zrobimy ją także samodzielnie we własnej kuchni. Jak to przyrządzić? Na co zwrócić uwagę, aby jej smak był niepowtarzalny? Sprawdź nasz przepis!

Zupa wonton - skąd pochodzi, jak ją przyrządzić?
Źródło zdjęć: © 123RF

Wonton - co to za zupa?

Zupa Wonton jest klarownym rosołem, do którego dodawana jest, w zależności od regionu, kapusta pekińska, zioła, sosy, cebula, grzyby shitake oraz cienki makaron i specjalne pierożki - wontony. Są one nadziewane mieloną wieprzowiną, często ostro przyprawioną.

Zupa ta jest rewelacyjną alternatywą dla naszego tradycyjnego rosołu niedzielnego. W Chinach gotowana była już ponad 2 tysiące lat temu. Według jednej z legend nazwa dodawanych do niej pierogów powstała od imion starożytnych wojowników plemiennych, z których jednemu na imię było Hun, drugiemu zaś Tun.

Jak zrobić zupę Wonton?

Jeśli zdecydujemy się zrobić zupę wonton samemu, powinniśmy zacząć od robienia farszu do pierogów. W następnej kolejności przygotowujemy ciasto na nie. Przygotowanie idealnego ciasta na pierogi jest dość trudne i wymaga nieco więcej czasu, stąd też Chińczycy bardzo cenią sobie to danie.

Po zrobieniu farszu i ciasta pierogi z nich zrobione należy starannie zawinąć i skleić, po czym można przejść do gotowania bulionu. Do gotującego się rosołu dodaje się wszystkie warzywa, przyprawy i pierożki i wszystko razem zagotowuje. Zdarza się, że w niektórych kuchniach pierożki gotowane są osobno, co dodaje zupie większej klarowności.

Zupa Wonton - na co zwrócić uwagę?

Zupa Wonton powinna być podawana w głębokiej misce, na której dnie układamy pierożki, następnie zalewając je bulionem. Można też do niej dodać niewielką ilość makaronu. Aby osiągnąć idealny smak, całość można posypać szczypiorkiem i czosnkiem, do przyprawienia jej zaś użyć sosu chilli. Doskonale smakuje przyprawiona kolendrą i trawą cytrynową.

Zupa Wonton - przepis

Potrzebne składniki:

Na bulion:

  • 2 l rosołu;
  • 2 łyżki sosu rybnego;
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego;
  • 2 - 3 gałązki świeżej kolendry;
  • kawałek imbiru;
  • 2 - 3 zielone cebulki;
  • 3 ząbki czosnku;
  • kilka kropli oleju sezamowego.

Na farsz:

  • 400 g zmielonej wołowiny;
  • kawałek imbiru;
  • 4 łyżki posiekanej kolendry;
  • 3 sztuki zielonej cebulki (biała część);
  • 1 łyżka oleju sezamowego;
  • 2 łyżki sosu sojowego;
  • 1 ząbek czosnku.

Na ciasto:

  • 1 jajko;
  • 0,5 łyżeczki soli;
  • 2 szklanki mąki pszennej;
  • 1/3 szklanki gorącej wody.
Obraz
© 123RF

Sposób przygotowania:

1. Podgrzewamy rosół, dodajemy: pokrojony na plastry imbir, przeciśnięty przez praskę imbir i przyprawiamy sosem rybnym i sojowy. Wrzucamy kolendrę i zieloną cebulkę i na małym ogniu gotujemy przez 15 minut.

2. Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i zagniatamy je, aby było elastyczne. Jeśli się nie klei, dodajemy wody, jeśli jest zbyt kleiste - mąki. Zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 10 minut do lodówki.

3. W tym czasie mięso mieszamy ze startym imbirem, posiekaną kolendrą, czosnkiem, posiekaną cebulką i doprawiamy do wszystko sosem sezamowym oraz sojowym. Odstawiamy.

4. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek, kroimy na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdy z nich kładziemy łyżkę farszu, po czym sklejamy rogi, aby powstał kształt sakiewki. Odkładamy na posypaną mąką stolnicę i przykrywamy ściereczką.

5. Zagotowujemy wodę w garnku, na nim zaś ustawiamy sitko lub koszyczek do gotowania na parze, wyłożony papierem do pieczenia, w którym robimy niewielki otwór, aby para wodna mogła się dostać do pierogów.

6. Pierogi układamy na przygotowanym koszyczku i gotujemy na parze przez 10 minut.

7. Do misek nalewamy zupę, przyprawiamy olejem sezamowym, do każdej porcji wkładamy gotowe pierogi i posypujemy zieloną cebulką. Najlepiej podawać na ciepło. Gotowe.

Smacznego!

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg