Zupa szczawiowa z botwiną i ziołami

Szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową z jajkiem. Na letni obiad proponujemy zupę ze szczawiem oraz botwinką i mnóstwem ziół. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

Zupa szczawiowa z botwiną i ziołamiZupa szczawiowa z botwiną i ziołami
Katarzyna Kwella

Składniki

  • pęczek szczawiu,
  • pęczek botwinki,
  • pęczek koperku,
  • kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 ogórek,
  • 1,2 l wody lub bulionu,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietanka (opcjonalnie).

Przepis

  • Szczaw i botwinkę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę, zioła drobno posiekaj.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na cząstki.
  • W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. dodaj czosnek i chwilkę smaż. Wlej wino i gotuj aż płyn odparuje. Wsyp szczaw i botwinkę, wlej bulion, posyp solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 min.
  • Do dupy wsyp zioła. Możesz dodać śmietankę. Zupę dopraw do smaku. Zupę podawaj z jakiem i pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem