Trwa ładowanie...
d33a6kj
30-06-2022 07:29

Zupa szczawiowa z botwiną i ziołami

Przepis

Szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową z jajkiem. Na letni obiad proponujemy zupę ze szczawiem oraz botwinką i mnóstwem ziół. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".

d33a6kj
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Kwelka gotuje
Źródło: Kwelka gotuje
Składniki
  • pęczek szczawiu,
  • pęczek botwinki,
  • pęczek koperku,
  • kilka gałązek natki pietruszki i szczypiorku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 3 jajka,
  • 1 ogórek,
  • 1,2 l wody lub bulionu,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • sól i pieprz do smaku,
  • śmietanka (opcjonalnie).
Przepis
  • Szczaw i botwinkę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę, zioła drobno posiekaj.
  • Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na cząstki.
  • W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. dodaj czosnek i chwilkę smaż. Wlej wino i gotuj aż płyn odparuje. Wsyp szczaw i botwinkę, wlej bulion, posyp solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 min.
  • Do dupy wsyp zioła. Możesz dodać śmietankę. Zupę dopraw do smaku. Zupę podawaj z jakiem i pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.

Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa szczawiowa z botwiną i ziołami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
d33a6kj
Więcej tematów
d33a6kj