Zupa szczawiowa z botwiną i ziołami
Szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową z jajkiem. Na letni obiad proponujemy zupę ze szczawiem oraz botwinką i mnóstwem ziół. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: |
- Szczaw i botwinkę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę, zioła drobno posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na cząstki.
- W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. dodaj czosnek i chwilkę smaż. Wlej wino i gotuj aż płyn odparuje. Wsyp szczaw i botwinkę, wlej bulion, posyp solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 min.
- Do dupy wsyp zioła. Możesz dodać śmietankę. Zupę dopraw do smaku. Zupę podawaj z jakiem i pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Zobacz też przepis na klopsiki z sosem pieczarkowym
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze