Zupa szczawiowa z botwiną i ziołami
Szczaw kojarzy się z tradycyjną zupą szczawiową z jajkiem. Na letni obiad proponujemy zupę ze szczawiem oraz botwinką i mnóstwem ziół. Przepis poleca autorka bloga "Kwelka gotuje".
Katarzyna Kwella
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Szczaw i botwinkę posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i ogórka pokrój w kostkę, zioła drobno posiekaj.
- Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój na cząstki.
- W garnku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij cebulkę. dodaj czosnek i chwilkę smaż. Wlej wino i gotuj aż płyn odparuje. Wsyp szczaw i botwinkę, wlej bulion, posyp solą i pieprzem. Gotuj ok. 15 min.
- Do dupy wsyp zioła. Możesz dodać śmietankę. Zupę dopraw do smaku. Zupę podawaj z jakiem i pieczonymi ziemniaczkami lub pieczywem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl