Zupa szczawiowa. Prosty pomysł na obiad
Zupa szczawiowa to klasyk wiosennej i letniej kuchni. Nie każdy przepada jednak za jej kwaśnym smakiem. Ewa Wachowicz zdradziła swój przepis na to danie.
Ewa Wachowicz
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 garście świeżego szczawiu
- 2 łyżki masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 250 ml śmietany
- 1 łyżka mąki
- kilka jajek przepiórczych
- sól
- pieprz
- koperek
Przepis
Szczaw podsmażyć na maśle. Przetrzeć przez sito do garnka. Zalać bulionem i zagotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zabielić śmietaną rozmieszaną z mąką. Podawać z ugotowanym jajkiem przepiórczym. Udekorować koperkiem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl