Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku
Por to doskonała baza do kremowej zupy. Do tego kilka ziemniaków i śmietana, która nada aksamitną konsystencję. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, przykryć, a na końcu zblendować. Zupa rozgrzeje i pomoże uchronić się przed jesienną infekcją. Por, podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjnie i dostarczy nam witamin oraz mikroelementów.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 200 g wędzonego boczku,
- 300 g ziemniaków,
- 1,5 l bulionu drobiowego,
- pół pora (wyłącznie białe części),
- 2 średniej wielkości cebule,
- 200 ml śmietany 18 proc.,
- 3 ząbki czosnku,
- szczypta pieprzu,
- 20 ml oleju słonecznikowego,
- 2 liście laurowe,
- 2 sztuki ziela angielskiego,
- niewielki pęczek szczypiorku,
- szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku
- Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
- Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem.
- Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny - do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
- Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze