Trwa ładowanie...
d2zsmfj
d2zsmfj

Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Przepis
3.8
(13 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • pół pora (wyłącznie białe części),
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 ml śmietany 18%,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • niewielki pęczek szczypiorku,
  • szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku
Przepis

Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.

Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem.

Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny - do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.

Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

d2zsmfj

Podziel się opinią

1
Share
d2zsmfj

d2zsmfj
d2zsmfj
d2zsmfj