Trwa ładowanie...
dvl0hez
06-09-2022 13:23

Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku

Przepis

Por to doskonała baza do kremowej zupy. Do tego kilka ziemniaków i śmietana, która nada aksamitną konsystencję. Wystarczy wrzucić składniki do garnka, przykryć, a na końcu zblendować. Zupa rozgrzeje i pomoże uchronić się przed jesienną infekcją. Por, podobnie jak cebula i czosnek, działa przeciwbakteryjnie i dostarczy nam witamin oraz mikroelementów.

dvl0hez
3.2
(19 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Photographer: Ekaterina Kondratova
Składniki
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 300 g ziemniaków,
  • 1,5 l bulionu drobiowego,
  • pół pora (wyłącznie białe części),
  • 2 średniej wielkości cebule,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 ząbki czosnku,
  • szczypta pieprzu,
  • 20 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 sztuki ziela angielskiego,
  • niewielki pęczek szczypiorku,
  • szczypta majeranku w proszku lub świeżego posiekanego majeranku
Przepis
  • Boczek pokrój w kostkę. Smaż go w rondlu na rozgrzanej wcześniej niewielkiej ilości oleju. Kiedy powstaną skwarki, wyjmij boczek i odłóż na talerz.
  • Pora i cebulę pokrój w kostkę. Obrane i umyte ziemniaki poszatkuj w plastry. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia boczku zeszklij cebulę i pora. Wsyp ziemniaki i wszystko zalej 1,5 bulionu. Dopraw zielem angielskim, liściem laurowym i posiekanym czosnkiem.
  • Zupę gotuj na małym ogniu przez pół godziny - do czasu, aż ziemniaki będą rozgotowane. W następnej kolejności zmiksuj potrawę. Dodaj majeranek, czarny pieprz i sól, wymieszaj.
  • Odlej kilka łyżek zupy do kubka i połącz je ze śmietanę. Zapraw zupę. Danie podawaj ze skwarkami z boczku i garścią posiekanego szczypiorku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zupa porowo-ziemniaczana z dodatkiem boczku
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
dvl0hez
Więcej tematów
dvl0hez