Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy

Zupa doskonała. Przepis bazowy ma swoje miejsce na stronie Smakoterapii od wielu lat, natomiast ta jego wersja, nieco zmodyfikowana, zadebiutowała na łamach "Urody Życia" wraz z całym zestawem pysznych potraw tworzących uroczysty obiad, składający się wyłącznie z roślinnych przepysznych dań (w tym tiramisu!). Zapraszam zatem do czytania miesięcznika, zerkania na mój blog i – oczywiście – raczenia się mocą tej niezwykłej zupy. Warto poświęcić jej czas, bo każda minuta pyrkania na ogniu to inwestycja w nasze zdrowie i dobre samopoczucie.

Zupa mocy z grzybami według przepisu Iwony ZasuwyZupa mocy z grzybami według przepisu Iwony Zasuwy
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • marchew i biała pietruszka - po 3 szt.
  • seler, korzeń, nieduży - 1 szt.
  • cebula - 2 szt.
  • seler naciowy (opcjonalnie) 2-3 gałązki
  • świeży imbir - 3-centymetrowy kawałek
  • laska cynamonu - 1 szt.
  • przyprawy i zioła: kurkuma, ziele angielskie, liść laurowy,
  • świeży majeranek, oregano, tymianek, sól i pieprz, mielone
  • natka pietruszki - 1 pęczek
  • świeża kolendra - ½ pęczka
  • szczypiorek - ½ pęczka
  • kasza jaglana, ugotowana na sypko lub cienki makaron ryżowy ½ szklanki na porcję
  • grzyby shitake, świeże (albo pieczarki, boczniaki) - 350 g
  • suszony grzyb
  • suszony daktyl
  • sos sojowy i ostry sos chili (do smaku)
  • ocet jabłkowy - 3 łyżki
  • czosnek - 5 ząbków
  • sok z cytryny - 1 lyżka
  • oliwa z oliwek - 6 łyżek
  • czerwona cebula (opcjonalnie; do podania)

Wykonanie (według pięciu przemian): Umieszczaj w garnku w ściśle określonej, podanej niżej, kolejności żywiołów, doprowadzając wywar do wrzenia po dodaniu każdego składnika:

  • O (ogień): gorąca woda, 3–4 litry,
  • Z (ziemia): marchew, 3 szt.,
  • M (metal): ziele angielskie, liść laurowy (kilka sztuk), por (1 szt.), cebula, gruby plaster świeżego imbiru,
  • W (woda): sól,
  • D (drzewo): natka pietruszki (część),
  • O: świeży lubczyk (kilka łodyg), majeranek, oregano, tymianek (najlepiej świeże gałązki),
  • Z: seler korzeniowy (1 szt.), korzeń pietruszki (3 szt.), ewentualnie 1 suszony grzyb,
  • M: czosnek w łupinie (3 ząbki), rozgnieciony kwadrans wcześniej seler naciowy (3 łodygi; opcjonalnie).
  • Gotuj całość maksimum 2 godziny, a następnie dodaj:
  • W: sól,
  • D: pozostałą natkę pietruszki, sok z cytryny (1 łyżkę),
  • O: kurkumę mieloną (sporą szczyptę),
  • Z: suszony daktyl (1 szt.),
  • M: pieprz (do smaku),
  • W: sól.
  • Gotuj jeszcze przez około godzinę. Odcedź wywar. Dosól, jeśli trzeba.
  • D: gotowy posyp świeżą zieloną pietruszką,
  • O: polej zupę kilkoma łyżkami dobrej jakości oliwy z oliwek.

Przepis

Wywar jest bardzo smaczny, aromatyczny, o pięknej głęboko piaskowej barwie. Zgodnie z zasadami należy pić go codziennie (mniej więcej litr), na ciepło, prosto z kubeczka. Tym razem jednak proponuję podanie go w postaci pożywnej i niezwykle barwnej zupy o ciekawych połączeniach smakowych.

Przygotuj macerat z octu jabłkowego i 1 ząbka czosnku:

  • Pokrój ząbek w cieniutkie plastry i zalej 3 łyżkami octu. W ten sposób, w trakcie tych kilku godzin, kiedy wywara stoi na ogniu, w miseczce powstanie intensywnie kwaśny i czosnkowy płyn.
  • Jego odrobina dodana do talerza zintensyfikuje twoje doznania smakowe.
  • Ugotuj na sypko kaszę jaglaną (lub przygotuj zgodnie z informacją na opakowaniu makaron ryżowy).
  • W wersji na wynos: umieść porcję w termosie, dodaj podduszone w sosie sojowym, uprzednio pokrojone w zgrabne paski grzyby (u mnie shitake albo nameko).
  • Zalej gorącym wywarem.
  • Dodatki surowe oraz sosy dodaj tuż przed jedzeniem: plasterki świeżej czerwonej cebuli, dużą ilość zieleniny (kolendry, szczypiorku), dosmacz odrobiną pikantnego sosu z chili (najlepiej z domowej kiszonej papryki) oraz płatkami czosnku macerowanymi w occie jabłkowym.
  • Ekstaza smakowa gwarantowana!

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary