Zupa chrzanowa
Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach Polaków. Jej wyrazisty, ostry smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do łagodnych wiosennych potraw. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że Twoja Wielkanoc może być jeszcze pyszniejsza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 łyżka masła
- 1 litr bulionu warzywnego
- 1 pęczek koperku
- 1 dymka
- 200g ziemniaków
- 1 i 1/2 dużego korzenia
- chrzanu
- 2 łyżki chrzanu ze słoika
- przyprawy: pieprz, sól
- uprażone orzechy włoskie
1. Dymkę pokrój w talarki. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, chrzan zetrzyj na tarce.
2. W garnku rozgrzej masło, dodaj dymkę i ziemniaki. Duś na wolnym ogniu około 5 minut.
3. Włóż warzywa do bulionu, dodaj starty chrzan, doprowadź zupę
do wrzenia, potem gotuj pod przykrycie na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaj chrzan ze słoika i zagotuj.
4. Podawaj z koperkiem i uprażonymi orzechami.
Przepis poleca Urszula Mijakoska i Monika Stachura
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze