Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa często gości na wielkanocnych stołach Polaków. Jej wyrazisty, ostry smak sprawia, że jest świetnym dodatkiem do łagodnych wiosennych potraw. Sprawdź nasz przepis i przekonaj się, że Twoja Wielkanoc może być jeszcze pyszniejsza.

Zupa chrzanowaZupa chrzanowa

Składniki

  • 1 łyżka masła
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 pęczek koperku
  • 1 dymka
  • 200g ziemniaków
  • 1 i 1/2 dużego korzenia
  • chrzanu
  • 2 łyżki chrzanu ze słoika
  • przyprawy: pieprz, sól
  • uprażone orzechy włoskie

Przepis

1. Dymkę pokrój w talarki. Ziemniaki obierz ze skóry i pokrój w kostkę, chrzan zetrzyj na tarce.

Przepis

2. W garnku rozgrzej masło, dodaj dymkę i ziemniaki. Duś na wolnym ogniu około 5 minut.

Przepis

3. Włóż warzywa do bulionu, dodaj starty chrzan, doprowadź zupę
do wrzenia, potem gotuj pod przykrycie na wolnym ogniu około 30 minut. Na koniec dodaj chrzan ze słoika i zagotuj.

Przepis

4. Podawaj z koperkiem i uprażonymi orzechami.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja