Zrobiłam kluski leniwe z serka wiejskiego. Nawet babcia mówiła, że pyszne
To kontrowersyjne, ale wiele osób uwielbia obiady na słodko. Trudno się dziwić, kiedy dania takie jak: leniwe, pierogi z serem czy makaron z twarogiem i truskawkami przywołują wspomnienie dzieciństwa. Bez względu na ustrój polityczny, dla wielu był to czas młodości. Tradycyjne leniwe robione są z twarogu, ale czemu by nie sięgnąć po popularny zamiennik? To zdumiewające, ale zrobione trochę inaczej mogą wyjść jeszcze lepsze.
Wszyscy kochają serek wiejski – to produkt uwielbiany przez dzieci, młodzież, sportowców i osoby na diecie odchudzającej. Delikatne granulki o jedwabistej teksturze przyjemnie rozchodzą się po podniebieniu. Doskonale smakuje wymieszany ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Osobiście uwielbiam wyjadać serek wiejski prosto z opakowania, polany tylko odrobiną miodu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe
Do czego można wykorzystać serek wiejski?
Serek wiejski to bogate źródło białka i wapnia. Jest pyszny sam w sobie, ale może posłużyć także do wzbogacenia wielu potraw. Dużą popularnością cieszą się gofry z serka wiejskiego, placuszki i bułeczki. Jednak z wykorzystaniem tego produktu możesz przygotować o wiele więcej –nawet zapiekankę i pizzę.
Przepis na leniwe z serkiem wiejskim
Leniwe z serka wiejskiego wychodzą o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste niż tradycyjne. Struktura ciasta nie jest tak zwarta, więc jeśli nie dasz rady uformować masy w wałek, nie przejmuj się tym. Nakładaj ciasto przy pomocy łyżki i kładź bezpośrednio na wrzątek, jak w przepisie na kluski kładzione.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
- 100 g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżka cukru,
- pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii.
Wykonanie:
- Do miski przełóż serek wiejski, dodaj cukier i ziarenka wanilii. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
- Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj mąkę.
- Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałeczki, a następnie pokrój je nożem w kształt klusków.
- Wrzucaj partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Ostrożnie zamieszaj, aby leniwe nie przywarły do dna.
- Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami – palonym masłem, śmietaną, jogurtem lub konfiturą lub świeżymi owocami.