Zrobiłam kluski leniwe z serka wiejskiego. Nawet babcia mówiła, że pyszne

To kontrowersyjne, ale wiele osób uwielbia obiady na słodko. Trudno się dziwić, kiedy dania takie jak: leniwe, pierogi z serem czy makaron z twarogiem i truskawkami przywołują wspomnienie dzieciństwa. Bez względu na ustrój polityczny, dla wielu był to czas młodości. Tradycyjne leniwe robione są z twarogu, ale czemu by nie sięgnąć po popularny zamiennik? To zdumiewające, ale zrobione trochę inaczej mogą wyjść jeszcze lepsze.

Wolisz leniwe z roztopionym masłem i bułką tartą czy z owocami?Wolisz leniwe z roztopionym masłem i bułką tartą czy z owocami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wszyscy kochają serek wiejski – to produkt uwielbiany przez dzieci, młodzież, sportowców i osoby na diecie odchudzającej. Delikatne granulki o jedwabistej teksturze przyjemnie rozchodzą się po podniebieniu. Doskonale smakuje wymieszany ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Osobiście uwielbiam wyjadać serek wiejski prosto z opakowania, polany tylko odrobiną miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Do czego można wykorzystać serek wiejski?

Serek wiejski to bogate źródło białka i wapnia. Jest pyszny sam w sobie, ale może posłużyć także do wzbogacenia wielu potraw. Dużą popularnością cieszą się gofry z serka wiejskiego, placuszki i bułeczki. Jednak z wykorzystaniem tego produktu możesz przygotować o wiele więcej –nawet zapiekankę i pizzę.

Przepis na leniwe z serkiem wiejskim

Leniwe z serka wiejskiego wychodzą o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste niż tradycyjne. Struktura ciasta nie jest tak zwarta, więc jeśli nie dasz rady uformować masy w wałek, nie przejmuj się tym. Nakładaj ciasto przy pomocy łyżki i kładź bezpośrednio na wrzątek, jak w przepisie na kluski kładzione.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii.

Wykonanie:

  1. Do miski przełóż serek wiejski, dodaj cukier i ziarenka wanilii. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
  2. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj mąkę.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałeczki, a następnie pokrój je nożem w kształt klusków.
  4. Wrzucaj partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Ostrożnie zamieszaj, aby leniwe nie przywarły do dna.
  5. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami – palonym masłem, śmietaną, jogurtem lub konfiturą lub świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja