Zrobiłam kluski leniwe z serka wiejskiego. Nawet babcia mówiła, że pyszne

To kontrowersyjne, ale wiele osób uwielbia obiady na słodko. Trudno się dziwić, kiedy dania takie jak: leniwe, pierogi z serem czy makaron z twarogiem i truskawkami przywołują wspomnienie dzieciństwa. Bez względu na ustrój polityczny, dla wielu był to czas młodości. Tradycyjne leniwe robione są z twarogu, ale czemu by nie sięgnąć po popularny zamiennik? To zdumiewające, ale zrobione trochę inaczej mogą wyjść jeszcze lepsze.

Wolisz leniwe z roztopionym masłem i bułką tartą czy z owocami?Wolisz leniwe z roztopionym masłem i bułką tartą czy z owocami?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wszyscy kochają serek wiejski – to produkt uwielbiany przez dzieci, młodzież, sportowców i osoby na diecie odchudzającej. Delikatne granulki o jedwabistej teksturze przyjemnie rozchodzą się po podniebieniu. Doskonale smakuje wymieszany ze słodkimi lub wytrawnymi dodatkami. Osobiście uwielbiam wyjadać serek wiejski prosto z opakowania, polany tylko odrobiną miodu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wystarczą 4 składniki. W kilka minut wyczarujesz pyszne placuszki serowe

Do czego można wykorzystać serek wiejski?

Serek wiejski to bogate źródło białka i wapnia. Jest pyszny sam w sobie, ale może posłużyć także do wzbogacenia wielu potraw. Dużą popularnością cieszą się gofry z serka wiejskiego, placuszki i bułeczki. Jednak z wykorzystaniem tego produktu możesz przygotować o wiele więcej –nawet zapiekankę i pizzę.

Przepis na leniwe z serkiem wiejskim

Leniwe z serka wiejskiego wychodzą o wiele delikatniejsze i bardziej puszyste niż tradycyjne. Struktura ciasta nie jest tak zwarta, więc jeśli nie dasz rady uformować masy w wałek, nie przejmuj się tym. Nakładaj ciasto przy pomocy łyżki i kładź bezpośrednio na wrzątek, jak w przepisie na kluski kładzione.

Składniki:

  • 1 opakowanie serka wiejskiego (200 g),
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka cukru,
  • pół łyżeczki ziarenek z laski wanilii.

Wykonanie:

  1. Do miski przełóż serek wiejski, dodaj cukier i ziarenka wanilii. Wymieszaj mikserem na gładką masę.
  2. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj mąkę.
  3. Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, uformuj wałeczki, a następnie pokrój je nożem w kształt klusków.
  4. Wrzucaj partiami do garnka z gotującą się osoloną wodą. Ostrożnie zamieszaj, aby leniwe nie przywarły do dna.
  5. Wyławiaj przy pomocy łyżki cedzakowej, gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
  6. Podawaj z ulubionymi dodatkami – palonym masłem, śmietaną, jogurtem lub konfiturą lub świeżymi owocami.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości