Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji
Lubisz ziemniaczane kluski? Jeśli tak, mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Z naszym przepisem przygotujesz je w oryginalnej i ciekawej formie. Inspiracją tym razem była kuchnia koreańska. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją, a od razu zgłodniejesz. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na kluski ziemniaczane:
- 120 g skrobi ziemniaczanej,
- 600 g ziemniaków po obraniu.
Sos:
- 2 łyżki octu ryżowego,
- 30 g pasty gochujang,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 3 łyżki miodu,
- 40 g koncentratu pomidorowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 5 łyżek oleju roślinnego,
- ok. 150 ml wody z gotowania po kluskach.
Do dekoracji:
- nasiona sezamu,
- posiekany świeży szczypiorek.
O czym warto pamiętać:
- Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
- Następnie przeciśnij je przez praskę i połącz ze skrobią. Odgrywa ona bardzo ważną rolę w przepisie. Dzięki niej gotowe kluski będą puszyste i elastyczne.
- Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto. Podziel je na kilka części i uformuj z nich wałki, po czym potnij je na mniejsze elementy.
- Każdy kawałek zamień w małą kulkę. Powinna mieć ona maksymalnie 3 cm średnicy. Na koniec lekko dociśnij kluski szyjką plastikowej butelki. W ten sposób w mgnieniu oka ziemniaczane kąski zaczną przypominać pieczarki.
- Kluski w takim wydaniu gotuj we wrzącej i osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmuj je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.
- Po gotowaniu nie wylewaj całej wody z garnka. Zachowaj trochę płynu, który przyda się do przygotowania sosu w stylu azjatyckim. Dzięki takiemu dodatkowi skutecznie zagęścisz mieszankę przygotowaną na patelni.
- Ugotowane kluski à la pieczarki połącz z sosem.
- Gotowe danie serwuj w miseczkach z dodatkiem posiekanego szczypiorku i nasion sezamu.
- Z wyżej wymienionych proporcji przygotowaliśmy ok. 30 klusek ziemniaczanych.