Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji

Lubisz ziemniaczane kluski? Jeśli tak, mamy coś, co na pewno cię zainteresuje. Z naszym przepisem przygotujesz je w oryginalnej i ciekawej formie. Inspiracją tym razem była kuchnia koreańska. Obejrzyj nasze wideo z dokładną instrukcją, a od razu zgłodniejesz. Lista składników czeka poniżej.

Składniki na kluski ziemniaczane:

  • 120 g skrobi ziemniaczanej,
  • 600 g ziemniaków po obraniu.

Sos:

  • 2 łyżki octu ryżowego,
  • 30 g pasty gochujang,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 40 g koncentratu pomidorowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek oleju roślinnego,
  • ok. 150 ml wody z gotowania po kluskach.

Do dekoracji:

  • nasiona sezamu,
  • posiekany świeży szczypiorek.

O czym warto pamiętać:

  1. Obrane ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Następnie przeciśnij je przez praskę i połącz ze skrobią. Odgrywa ona bardzo ważną rolę w przepisie. Dzięki niej gotowe kluski będą puszyste i elastyczne.
  3. Zagnieć składniki na jednolite i gładkie ciasto. Podziel je na kilka części i uformuj z nich wałki, po czym potnij je na mniejsze elementy.
  4. Każdy kawałek zamień w małą kulkę. Powinna mieć ona maksymalnie 3 cm średnicy. Na koniec lekko dociśnij kluski szyjką plastikowej butelki. W ten sposób w mgnieniu oka ziemniaczane kąski zaczną przypominać pieczarki.
  5. Kluski w takim wydaniu gotuj we wrzącej i osolonej wodzie ok. 2 minuty po wypłynięciu na powierzchnię. Wyjmuj je z garnka przy pomocy łyżki z cedzakiem.
  6. Po gotowaniu nie wylewaj całej wody z garnka. Zachowaj trochę płynu, który przyda się do przygotowania sosu w stylu azjatyckim. Dzięki takiemu dodatkowi skutecznie zagęścisz mieszankę przygotowaną na patelni.
  7. Ugotowane kluski à la pieczarki połącz z sosem.
  8. Gotowe danie serwuj w miseczkach z dodatkiem posiekanego szczypiorku i nasion sezamu.
  9. Z wyżej wymienionych proporcji przygotowaliśmy ok. 30 klusek ziemniaczanych.
Więcej wideo
Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiejTe kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu rękiUpiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
O tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubionąO tej zupie powiedziała mi znajoma. Już po jednej łyżce stała się moją ulubioną
Ciasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tortCiasto Fiona bije rekordy popularności. Nie musisz nic piec, a wygląda lepiej niż tort
Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem