Co roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszek
Może nie jest to typowe ciasto na święta, ale warto na nie postawić. Dlaczego? Bo świetnie wygląda i fenomenalnie smakuje. Co więcej, samo przygotowanie czekoladowej rolady to czysta przyjemność. Wystarczy, że obejrzysz nasze wideo z dokładną instrukcją. Lista składników czeka poniżej.
Składniki na ciasto czekoladowe:
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2,5 łyżki kakao,
- 90 g mąki pszennej,
- 50 ml oleju rzepakowego,
- 50 ml mleka,
- 150 g cukru,
- 7 g cukru wanilinowego,
- 3 jajka,
- 1/4 łyżeczki soli.
Masa śmietankowa:
- 4 łyżki cukru pudru,
- 250 ml śmietanki 36 proc.
Warstwa malinowa:
- 1 słoiczek malinowego dżemu.
Do dekoracji:
- cukier puder do posypania,
- 100 g świeżych malin,
- świeża mięta.
O czym warto pamiętać:
- Zacznij od przygotowania masy na czekoladową roladę. Skup się przede wszystkim na dobrym ubiciu jajek z cukrem.
- Mąkę, proszek do pieczenia, sól i kakao przesiej bezpośrednio do miski.
- Następnie przelej mieszankę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, po czym piecz ją przez 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza piekarniku.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika od razu zwiń je w rulon. Do tego celu wykorzystaj papier do pieczenia. Dzięki niemu złożenie rolady przebiegnie w szybki i prosty sposób.
- Ciasto odstaw na bok i w międzyczasie zrób krem. Aby wyszedł sztywny i gładki, przygotuj go na bazie dobrze schłodzonej śmietanki.
- Jak złożyć roladę? Na ostudzonym cieście rozprowadź warstwę malinowego dżemu. Następnie dodaj ubitą śmietankę oraz świeże maliny. Na koniec zwiń ciasno całą konstrukcję w roladę, owiń szczelnie folią spożywczą i włóż deser do lodówki na minimum 3 godziny.
- Przed podaniem udekoruj roladę cukrem pudrem, świeżymi malinami i listkami mięty.
- Zamiast cukru pudru możesz użyć lukru lub polewy z białej czekolady.