Przed wojną te kotlety były hitem. Nasi dziadkowie ze smakiem zajadali je w piątki
Śledzi w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś. Dlatego nie trać ani chwili i jeszcze dziś na obiad przygotuj oryginalne kotlety. Smak dawnej kuchni na pewno będzie ciekawą odskocznią od posiłków, które serwujesz na co dzień. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować kotlety ze śledzia od podstaw, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.
O przepisie na nietypowe kotlety zrobiło się głośno za sprawą Moniki Śmigielskiej, która po raz pierwszy podzieliła się nim na swoim blogu "Kuchenny Kredens". Receptura pochodzi z 1913 roku i jak pisze sama Monika, znalazła go w starej gazecie. Słysząc o takiej perełce kulinarnej, nie mogliśmy przejść obojętnie i postanowiliśmy sami się z nią zmierzyć. Jak nam poszło?
Składniki:
- 500 g śledzia a'la matjas - solone,
- 1/2 kajzerki namoczona w mleku,
- 1 żółtko,
- 1 cebula,
- 2 łyżki masła,
- 1 szkl. bułki tartej,
- 1/2 łyżeczki pieprzu.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia śledzi w wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie dokładnie je osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. W ten sposób zniwelujesz słony smak ryb. Do moczenia możesz użyć też mleka. Na koniec zmiel śledzie w maszynce do mięsa.
- Wcześniej przygotuj też kajzerkę. Namocz ją w mleku, a przed wrzuceniem do miski z innymi składnikami, dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu. Taki dodatek sprawi, że uzyskana mieszanka będzie stabilna i zwarta. Co więcej, gotowe kotlety zachwycą całą rodzinę swoją miękkością i soczystością jednocześnie.
- Zajmij się również cebulą. Po obraniu posiekaj ją drobno i podsmaż na maśle.
- Po połączeniu wszystkich składników uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie smaż gotowe elementy po kilka minut na każdej stronie, aż panierka stanie się idealnie złocista.
- Kotlety śledziowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
- Z wyżej wymienionych proporcji przygotowaliśmy 4 kotlety.