WAŻNE
TERAZ

Rozlosowano grupy mistrzostw świata. Oto możliwi rywale Polski

Sebastian LuberaMarzena Pęcak

Przed wojną te kotlety były hitem. Nasi dziadkowie ze smakiem zajadali je w piątki

Śledzi w takim wydaniu na pewno jeszcze nie jadłeś. Dlatego nie trać ani chwili i jeszcze dziś na obiad przygotuj oryginalne kotlety. Smak dawnej kuchni na pewno będzie ciekawą odskocznią od posiłków, które serwujesz na co dzień. Jeśli chcesz dowiedzieć się, jak przygotować kotlety ze śledzia od podstaw, obejrzyj nasze wideo. Lista składników czeka poniżej.

O przepisie na nietypowe kotlety zrobiło się głośno za sprawą Moniki Śmigielskiej, która po raz pierwszy podzieliła się nim na swoim blogu "Kuchenny Kredens". Receptura pochodzi z 1913 roku i jak pisze sama Monika, znalazła go w starej gazecie. Słysząc o takiej perełce kulinarnej, nie mogliśmy przejść obojętnie i postanowiliśmy sami się z nią zmierzyć. Jak nam poszło?

Składniki:

  • 500 g śledzia a'la matjas - solone,
  • 1/2 kajzerki namoczona w mleku,
  • 1 żółtko,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 szkl. bułki tartej,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu.

O czym warto pamiętać:

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od moczenia śledzi w wodzie przez około 2-3 godziny. Następnie dokładnie je osusz przy pomocy ręcznika kuchennego. W ten sposób zniwelujesz słony smak ryb. Do moczenia możesz użyć też mleka. Na koniec zmiel śledzie w maszynce do mięsa.
  • Wcześniej przygotuj też kajzerkę. Namocz ją w mleku, a przed wrzuceniem do miski z innymi składnikami, dokładnie odciśnij z nadmiaru płynu. Taki dodatek sprawi, że uzyskana mieszanka będzie stabilna i zwarta. Co więcej, gotowe kotlety zachwycą całą rodzinę swoją miękkością i soczystością jednocześnie.
  • Zajmij się również cebulą. Po obraniu posiekaj ją drobno i podsmaż na maśle.
  • Po połączeniu wszystkich składników uformuj kotlety i obtocz je w bułce tartej. Następnie smaż gotowe elementy po kilka minut na każdej stronie, aż panierka stanie się idealnie złocista.
  • Kotlety śledziowe podawaj z ulubionymi dodatkami.
  • Z wyżej wymienionych proporcji przygotowaliśmy 4 kotlety.
Więcej wideo
Co roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszekCo roku na święta robię roladę czekoladową z malinami. Nie zostaje po niej nawet jeden okruszek
Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiejTe kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracjiNa pierwszy rzut oka wyglądają jak pieczarki. Takich nie podają w żadnej restauracji
Upiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu rękiUpiecz udka w ten sposób, a nie pożałujesz. Sekret soczystego mięsa w zasięgu ręki
Tego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynkaTego ciasta nie może zabraknąć w świątecznym menu. Puszyste i lekkie jak śnieżynka
Gdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na świętaGdy spróbowałam pierwszy raz, w mig przepadłam. To ciasto na pewno zrobię na święta
Szałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsaSzałowe tacosy. Wyglądają jak z szarpaną wieprzowiną, ale nie ma w nich ani grama mięsa
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki