Te kruche ciasteczka robiła każda babcia. Z różaną marmoladą smakowały najlepiej
Niemal każdy chociaż raz w życiu próbował popularnych ciasteczek warszawskich. Domowe wypieki z lukrem na wierzchu po przełożeniu marmoladą tworzyły idealną całość. Z naszą dokładną instrukcją, którą znajdziesz w wideo i listą składników poniżej jeszcze dziś odtworzysz kultowe ciasteczka w swoim domu. Cała rodzina będzie zachwycona.
Składniki na ciasto kruche:
- 3 żółtka,
- 300 g mąki pszennej,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 250 g masła.
Nadzienie:
- 250 g marmolady różanej.
Lukier:
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
- 150 g cukru pudru,
- 1 białko.
Do dekoracji:
- 100 g wiórków kokosowych do obtoczenia.
O czym warto pamiętać:
- Pracę nad ciasteczkami rozpocznij od przygotowania ciasta. Masło, które do niego dodasz, musi być dobrze schłodzone.
- Do ciasta polecamy użyć też samych żółtek, dzięki czemu wypieki będą wręcz rozpływać się w ustach ze względu na wyjątkową kruchość. Co więcej, będą mieć piękny, żółty kolor.
- Aby nie wyrabiać ciasta zbyt długo rękami, warto użyć robota kuchennego, który w mgnieniu oka przygotuje idealne ciasto.
- Gotowe ciasto owiń szczelnie folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
- Po rozwałkowaniu ciasta na cienki placek wytnij z niego kółka.
- Następnie przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na każdym elemencie rozprowadź trochę lukru.
- Aby lukier był stabilny i dobrze zagęszczony, dodaj do niego skrobię ziemniaczaną.
- Tak przygotowane ciasteczka wstaw do rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika na 12 minut.
- Po ostudzeniu przełóż wypieki różaną marmoladą.
- Powstałą konstrukcję dodatkowo obtocz w wiórkach kokosowych.