Zrób to sam. Jakich błędów nie popełniać podczas kiszenia ogórków

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Domowe sposoby

Obraz
© 123RF

Ogórki kiszone domowej roboty są w wielu polskich domach. Przepis na ich przygotowanie jest szybki i prosty. Czy aby na pewno? Jakie błędy popełniamy podczas kiszenia ogórków? Czy zapewniamy im odpowiednie warunki i dodatki? Sprawdź naszą listę błędów i przekonaj się, jak prawidłowo przygotować kiszony smakołyk.

/ 6Błąd nr 1: złe ogórki

Obraz
© 123RF

Ogórki, które przeznaczamy na kiszenie powinny być małe, młode i jasne. Gdy skórka jest ciemna to znak, że stosowano zbyt wiele nawozów sztucznych podczas ich uprawy. Z kolei, jeżeli do słoika włożymy stare ogórki, po ukiszeniu mogą okazać się puste w środku. Kulinarni znawcy kiszenia zalecają używanie ogórków śremskich ze względu na ich odpowiedni kształt i smak.

/ 6Błąd nr 2: suszone przyprawy

Obraz
© 123RF

Do słoika z ogórkami zazwyczaj dodajemy czosnek, koper i chrzan. Część z nas dodaje także ziele angielskie, ziarna pieprzu i liście laurowe. To błąd. Długie moczenie w wodzie suszonych przypraw może spowodować uwolnienie się nieprzyjemnej goryczy.

/ 6Błąd nr 3: zbyt dużo miejsca w słoiku

Obraz
© 123RF

Ogórki w słoiku należy układać ciasno i warstwowo. To zapobiega wypływaniu ogórków i zapewnia stałe zanurzenie warzyw w solance. Pamiętajmy jednak, aby nie układać ogórków, aż po samą nakrętkę. Na samej górze należy zostawić ok. 2 cm, aby woda mogła przykryć wszystkie ogórki.

/ 6Błąd nr 4: zbyt wysoka temperatura

Obraz
© 123RF

Najlepsza temperatura dla fermentacji to ok.10-12 stopni Celsjusza. Wysoka temperatura co prawda może przyspieszyć ten proces, jednak równocześnie zwiększa ryzyko rozpoczęcia się procesów gnilnych w warzywach.

/ 6Błąd nr 5: zła sól

Obraz
© 123RF

Wielu z nas zadaje sobie odwieczne pytanie: jaki rodzaj soli nadaje się najlepiej do kiszenia ogórków? Nasza odpowiedź: sól niejodowana. Jod bowiem spowalnia proces fermentacji. Warto też użyć soli kamiennej ze względu na to, że jest bogata w minerały.

Wybrane dla Ciebie

Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany