Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
  • 250 g krewetek królewskich
  • 2 łyżki imbiru marynowanego
  • 2 łyżki soku z imbiru
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • sos tabasco
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1 limonka
  • gałązki kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko. Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.

Przepis dodał użytkownik fly

d2isyz5

Podziel się opinią

Share
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5