Złociste krewetki królewskie w sosie imbirowym
- 1 torebka Ryżu Basmati marki Britta
- 250 g krewetek królewskich
- 2 łyżki imbiru marynowanego
- 2 łyżki soku z imbiru
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- sos tabasco
- 2 łyżki octu winnego
- 1 limonka
- gałązki kolendry
- sól i pieprz do smaku
Ryż Basmati marki Britta ugotuj w osolonej wodzie. Dla podkreślenia smaku możesz dodać 1 ząbek czosnku podsmażony na 2 łyżkach oliwy. Krewetki usmaż na złoty kolor na rozgrzanej oliwie z oliwek przez około minutę z każdej strony.Sos:Do naczynia wlej 100 ml oliwy z oliwek i dolej ocet winny. Dodaj dwa całe ząbki czosnku, 2 łyżki imbiru marynowanego, 2 łyżki soku z limonki, 3 krople tabasco. Wszystkie składniki zmiksuj, a gotowy sos przetrzyj przez sitko. Ryż marki Britta ułóż na środku talerza, obłóż krewetkami, udekoruj pokrojoną w cząstki limonką i gałązkami kolendry. Sos podawaj w kokilce.
Przepis dodał użytkownik fly
Podziel się opinią
Komentarze