Zioła i przyprawy, które wspomagają trawienie

Obraz
Źródło zdjęć: © Fotolia

/ 8Mogą zdziałać cuda

Obraz
© Fotolia

Problemy z trawieniem, wzdęciami czy bólami brzucha po obfitym posiłku? Chyba każdy z nas tego oświadczył. Wiele produktów jest ciężkostrawnych i wywołujących przeróżne dolegliwości, ale jednak nie jesteśmy w stanie sobie ich odmówić. Jest jednak metoda, by nie rezygnować z ulubionych dań i ograniczyć ryzyko problemów. Wystarczy dodawać do dań odpowiednie zioła i przyprawy.

/ 8Kminek

Obraz
© 123RF

Popularny w Polsce kminek to najlepsze lekarstwo na wzdęcia i trawienie. Kminek reguluje procesy fermentacyjne w jelitach, zwiększa wydzielanie żółci i soków żołądkowych. Powinniśmy dodawać go przede wszystkim do potraw tłustych, tych zawierających kapustę czy warzywa strączkowe, a także do wypieków. Małe ziarna kminku są także znakomite jedzone po obiedzie: poprawiają m.in. zapach oddechu.

/ 8Mięta

Obraz
© 123RF

Mięta, szczególnie świeża, ma właściwości usprawniające pracę jelit. Bardzo pomaga przy problemach z trawieniem. Listkami mięty, zwłaszcza pieprzowej, można przyprawiać zupy jarzynowe, potrawy z ryb i sera. Powinniśmy także dodawać je do kapusty, grochu, porów i wszelkich zapiekanek. Mięta niezastąpiona jest także w deserach, ciastach, napojach i owocowych sałatkach.

/ 8Fenkuł

Obraz
© 123RF

Koper włoski, czyli fenkuł, stanowi główny składnik syropów na trawienie dla dzieci. I nie jest to przypadek. Nie dość, że fenkuł ma bardzo orzeźwiający smak, to jeszcze znakomicie reguluje pracę układu pokarmowego. W kuchni używamy go głównie do dań rybnych, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by wzbogacić koprem włoskim potrawy z mięs czy warzyw.

/ 8Szałwia

Obraz
© iStock.com

To zioło ma przede wszystkim właściwości odkażające, atakuje bakterie, które odpowiadają chociażby za wzdęcia. Najlepsze są świeże liście szałwii, ale równie dobrze możemy używać suszonych czy lekko usmażonych na oliwie. Roślina jest źródłem garbników, karotenu i związków żywicowych, a także witamin, dzięki czemu dobrze wpływa na samopoczucie.

/ 8Asafetyda

Obraz
© 123RF

Ta mało znana w Polsce przyprawa, w Indiach używana jest praktycznie do wszystkich dań z roślin strączkowych, które jak wiadomo, mogą wywoływać problemy żołądkowe. Asafetyda to gumożywica otrzymywana z korzeni i kłączy rośliny o nazwie zapaliczka cuchnąca. Zapach tej przyprawy jest okropny: przypomina zgniłą cebulę. Smak również nie zachwyca. Jednak w połączeniu z innymi przyprawami, przykry smak i zapach znikają, a potrawa znacznie mniej obciąża przewód pokarmowy.

/ 8Kurkuma

Obraz
© 123RF

Sproszkowany, żółty korzeń kurkumy nie tylko przyspiesza trawienie, ale również pomaga spalić tłuszcz, dlatego też osoby dbające o swoje ciało, powinny jeść kurkumę jak najczęściej. Ta pochodząca z Azji przyprawa staje się coraz bardziej popularna. Najczęściej możemy ją spotkać w mieszankach typu curry, którym nadaje pomarańczowo-żółty kolor.

/ 8Rozmaryn

Obraz
© 123RF

To znane w Polsce zioło jest świetnym dodatkiem do tłustych potraw, ułatwia bowiem ich trawienie. Korzystnie wpływa też na krążenie oraz pracę układu nerwowego. Rozmaryn działa także odkażająco. Najczęściej stosuje się go do potraw mięsnych, ale warto poeksperymentować z jego korzennym aromatem, przygotowując sosy czy zupy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości