Uniwersalny czosnek

Już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą doskonałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również idealnym źródłem witamin i składników mineralnych.

Uniwersalny czosnek
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą doskonałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również idealnym źródłem witamin i składników mineralnych.

Ogromną popularność czosnek zdobył już w starożytności. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy. Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Na właściwościach bakteriobójczych czosnku Egipcjanie poznali się już 4500 lat p.n.e.

Leczenie od środka i na zewnątrz

Zalety czosnku doceniła także medycyna ludowa. Pokrojony w cienkie plasterki i przyłożony na chore miejsce leczył owrzodzenia czy trudno gojące się rany. Lekarze w swojej praktyce wciąż używają go jako wspomaganie w leczeniu. Obok działania bakteriobójczego posiada bowiem bardzo silne właściwości wirusobójcze i grzybobójcze.

Używany może być również przy schorzeniach serca i działa antymiażdżycowo. Można go zastosować jako terapię stymulującą odporność i zawiera bardzo dużą liczbę witamin.

Posiada liczne olejki eteryczne, dużo przeciwutleniaczy, a także hamuje rozwój infekcji dróg oddechowych. Jest po prostu idealny dla osób chorujących na nadciśnienie i mających problemy z cholesterolem. Udowodniono, że czosnek reguluje profil lipidowy w kierunku obniżenia złego, a podwyższenia dobrego cholesterolu.

Do każdego mięsa

Kulinarne zastosowanie czosnku sięga setek, jeżeli nie tysięcy, lat. Jest on jedyny w swoim rodzaju. Niepodobny do żadnego z warzyw - ani w smaku, ani w wyglądzie. Wystarczy jeden ząbek aromatycznego czosnku, a prozaiczny smak mięsa przerodzi się w pełną poezji potrawę i to bez względu na rodzaj „surowca", czosnek jest bowiem znakomity zarówno do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do łagodnego drobiu czy mięsa z królika. Ma więc wszechstronne zastosowanie w kuchni jako dodatek do wędlin, ryb, zup, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów itd.

Wyśmienicie smakuje marynowany. Sami spróbujecie! Potrzebne jest około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goździków, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek.
Czosnek należy obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Następnie dodać ząbki czosnku i gotować jeszcze 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć i ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce. Sukces gwarantowany!

Wydobyć odpowiednią nutę

Czosnek smakuje świetnie, ale zapach przeraża wielu. Można go zniwelować popijając potrawę jogurtem, mlekiem czy miodem lub zagryzając ziarenkami kawy.

Uwaga!
Czosnek długo gotowany traci wyrazisty smak i zapach. Należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania, wtedy zachowuje swoje walory kulinarne. Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć