Uniwersalny czosnek
Już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą doskonałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również idealnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Już od kilku tysięcy lat cieszy się sławą doskonałego środka leczniczego. Poza tym jest nie tylko cenioną przyprawą, ale również idealnym źródłem witamin i składników mineralnych.
Ogromną popularność czosnek zdobył już w starożytności. Uprawiali go Rzymianie, Asyryjczycy, Egipcjanie, Grecy, Hebrajczycy i Arabowie. Rzymianie wierzyli, że zwiększa sprawność bojową żołnierzy. Hipokrates polecał go jako lekarstwo w schorzeniach układu pokarmowego i oddechowego. Na właściwościach bakteriobójczych czosnku Egipcjanie poznali się już 4500 lat p.n.e.
Leczenie od środka i na zewnątrz
Zalety czosnku doceniła także medycyna ludowa. Pokrojony w cienkie plasterki i przyłożony na chore miejsce leczył owrzodzenia czy trudno gojące się rany. Lekarze w swojej praktyce wciąż używają go jako wspomaganie w leczeniu. Obok działania bakteriobójczego posiada bowiem bardzo silne właściwości wirusobójcze i grzybobójcze.
Używany może być również przy schorzeniach serca i działa antymiażdżycowo. Można go zastosować jako terapię stymulującą odporność i zawiera bardzo dużą liczbę witamin.
Posiada liczne olejki eteryczne, dużo przeciwutleniaczy, a także hamuje rozwój infekcji dróg oddechowych. Jest po prostu idealny dla osób chorujących na nadciśnienie i mających problemy z cholesterolem. Udowodniono, że czosnek reguluje profil lipidowy w kierunku obniżenia złego, a podwyższenia dobrego cholesterolu.
Do każdego mięsa
Kulinarne zastosowanie czosnku sięga setek, jeżeli nie tysięcy, lat. Jest on jedyny w swoim rodzaju. Niepodobny do żadnego z warzyw - ani w smaku, ani w wyglądzie. Wystarczy jeden ząbek aromatycznego czosnku, a prozaiczny smak mięsa przerodzi się w pełną poezji potrawę i to bez względu na rodzaj „surowca", czosnek jest bowiem znakomity zarówno do tłustej wieprzowiny i baraniny, jak również do łagodnego drobiu czy mięsa z królika. Ma więc wszechstronne zastosowanie w kuchni jako dodatek do wędlin, ryb, zup, sosów, warzyw, grzybów, jaj, serów itd.
Wyśmienicie smakuje marynowany. Sami spróbujecie! Potrzebne jest około 65 dag świeżego czosnku, 2 szklanki białego octu winnego, 3 łyżki miodu, 3-4 małe ostre czerwone papryczki, 6 listków laurowych, po łyżce ziaren białego pieprzu i ziela angielskiego, 2 łyżeczki ziaren gorczycy, 6 goździków, 2 łyżki soli, pół szklanki oliwy z oliwek.
Czosnek należy obrać. Wszystkie składniki zalewy, oprócz oliwy, zagotować. Następnie dodać ząbki czosnku i gotować jeszcze 5 min. Czosnek i papryczki wyjąć, odsączyć i ułożyć w wyparzonym słoiku. Zalewę zagotować i wlać razem z oliwą do słoika. Słoik natychmiast zamknąć i postawić w chłodne miejsce. Sukces gwarantowany!
Wydobyć odpowiednią nutę
Czosnek smakuje świetnie, ale zapach przeraża wielu. Można go zniwelować popijając potrawę jogurtem, mlekiem czy miodem lub zagryzając ziarenkami kawy.
Uwaga!
Czosnek długo gotowany traci wyrazisty smak i zapach. Należy dodawać go do potraw pod koniec gotowania, wtedy zachowuje swoje walory kulinarne. Za mocno zrumieniony i zbyt długo smażony czosnek gorzknieje.
qk