Zimą niedobory witaminy D to standard. Te potrawy ją uzupełnią
Specjaliści alarmują, że nawet 90 procent Polaków cierpi na niedobory witaminy D.
Specjaliści alarmują, że nawet 90 procent Polaków cierpi na niedobory witaminy D. Wszystko za sprawą pochmurnych dni, które w naszej strefie klimatycznej występują przez znaczną część roku. Brak witaminy D objawia się sennością, zmniejszoną odpornością, problemami z cerą i włosami. Może przyczynić się nawet do raka jelita grubego czy raka piersi. Dlatego warto sięgać po produkty, które uzupełnią niedobory.
Blogerka kulinarna Klaudia Budny przygotowała potrawy, które są bogate w witaminę D i sprawdzą się idealnie jako pyszne, szybkie śniadanie. Na stole pojawił się: twarożek z suszonymi pomidorami i oliwkami, sałatka z wędzonej makreli i batatów, śledź w ziołach z serkiem kozim, zupa grzybowa z kaszą oraz wątróbka z warzywami.
O skutkach braku witaminy D w diecie przeczytasz w serwisie abcZdrowie.