WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Ziemniaki zawierają groźną truciznę. Koniecznie sprawdź, czy twoje nadają się do jedzenia

Ziemniak to najbardziej znane polskie warzywo. Chętnie jemy go w każdej postaci. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że surowe lub wypuszczające pędy warzywo, zawiera groźną truciznę. Sprawdź, jak rozpoznać, czy twoje kartofle nadają się do jedzenia.

Ziemniaki zawierają groźną truciznęZiemniaki zawierają groźną truciznę
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©am13photo - stock.adobe.com
Marta Kutkowska

Gdy chodziliśmy do szkoły, mówiło się, że wystarczy zjeść surowego ziemniaka, by dostać gorączki i ominąć klasówkę. W tej historii jest ziarno prawdy. Ziemniak zawiera bowiem groźny związek organiczny, solaninę. Substancja ta w dużym stężeniu może nawet doprowadzić do śmierci. 

Zielony ziemniak, groźny ziemniak

Zdrowe bulwy mają kolor biały lub żółty. Przechowujesz ziemniaki w ciepłym i nasłonecznionym miejscu? Po pewnym czasie bulwy zaczną wypuszczać pędy albo pokryją się zielonymi plamkami. Tak objawia się przyrost solaniny – organicznego związku zaliczanego do grupy glikoalkaloidów sterydowych, których zadaniem jest ochrona rośliny przed szkodnikami czy chorobami. 

Solanina występuje we wszystkich częściach ziemniaka, jednak największe zagrożenie dla naszego zdrowia stanowi jej wysokie stężenie w bulwie, którą chętnie zjadamy pod różnymi postaciami. Jeśli zauważysz zielony kolor na ziemniaku, najlepiej się go pozbądź lub przynajmniej odkrój zmieniony fragment. Nie polecamy również zjadać ziemniaków, które już wypuściły pędy. Skutki zatrucia solaniną bywają bowiem katastrofalne.

Jak wygląda zatrucie solaniną?

Wystarczy zjedzenie kilku zzieleniałych ziemniaków, by doszło do poważnej zatrucia w organizmie. Pierwsze objawy pojawiają się kilka godzin od spożycia. Objawy zatrucia to wymioty, nudności, omdlenia, biegunka i gorączka. W cięższych zatruciach solaniną, kiedy jej wysokie stężenie we krwi utrzymuje się przez dłuższy czas, dochodzi do tachykardii (przyspieszone bicie serca), zaburzeń oddychania, zaburzenia pracy nerek, napadów drgawkowych, uszkodzenia układu nerwowego oraz śpiączki. W skrajnych przypadkach, szczególnie u osób niedożywionych, zatrucie solaniną może spowodować śmierć.

Najlepszy przepis na kanapkowe ogórki z kurkumą do słoików

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru