WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Jak najlepiej przechowywać pomidory? Całe życie robiłeś to źle

Trwa krótki sezon na pomidory. Polacy kochają ten owoc (powszechnie nazywany warzywem) za jego niezwykły aromat i wiele możliwości interpretacji. Często w sezonie kupujemy jego duże nadwyżki, których nie jesteśmy w stanie zużyć. Jak przechowywać pomidory, by szybko się nie zepsuły?

Jak prawidłowo przechowywać pomidory?Jak prawidłowo przechowywać pomidory?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Marta Kutkowska
10

Pomidor to prawdziwy letni król polskich stołów. Uwielbiamy pomidorowe sałatki, makarony z czerwonymi sosami, zapiekanki i soki. Korzystając z sezonowych, niskich cen, chętnie kupujemy więcej, niż jesteśmy w stanie przerobić. Jest kilka sposobów na przedłużenie życia pomidora. Jeden z nich z pewnością cię zaskoczy.

Pomidory w lodówce to bardzo zły pomysł

Na pewno nieraz słyszałeś, że trzymanie pomidorów w lodówce zabija ich smak i aromat.Jest to udowodnione naukowo. Szef kuchni Alton Brown na swoim profilu facebookowym pisze: "Nigdy nie wsadzajcie pomidorów do lodówki. Jeśli ich temperatura spadnie poniżej 10 stopni Celsjusza , związek smakowy o nazwie (Z)-3-heksenal wyłączy się jak chemiczny przełącznik na zawsze". Do podobnych wniosków doszli francuscy badacze, którzy porównali zmiany, jakie zaszły w pomidorach przechowywanych w temperaturze 20 i 4 stopni – w tej ostatniej pomidory traciły dużą część związków aromatycznych, choć stratę można było częściowo odwrócić dzięki przetrzymaniu pomidorów w temperaturze pokojowej przez dobę. 

W rekomendacjach badaczy z Uniwersytetu Kalifornijskiego możemy przeczytać, że dojrzałe pomidory najlepiej przechowywać nie dłużej niż 3-5 dni w temperaturze 7-10 stopni. Uwaga - nigdy nie przechowujcie pomidorów w plastikowych torebkach - przyspieszyć tylko ich beztlenową fermentację.

Trik specjalistów

Przechowywanie pomidorów poza lodówką może niestety sprawić, że będą szybciej się psuły. Specjaliści walczący z marnowaniem jedzenia proponują prosty trik. Nigdy nie kładź pomidorów gałązką do góry. Obróć je do góry nogami. Dzięki temu powietrze nie dostaje się w miejsce, gdzie jest lub była łodyga.

Ten sposób sprawi, że będziecie mieli kilka dodatkowych dni na zjedzenie warzywa. Zachęcamy do robienia przetworów z pomidorów. W trakcie gotowania powstają w nich nowe smaki i uwalniają się aromaty z karotenoidów – pojawiają się nuty fiołkowe i różane. Dodatkowo znajdujący się w pomidorach likopen staje się lepiej przyswajalny. 

Grzyby w polskich lasach i parkach. Pokazał, co można znaleźć

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne