WAŻNE
TERAZ

Zełenski zgodził się na wybory, ale ma warunek

Jak upiec boczek? Nie zapominaj o ważnych wskazówkach dla uzyskania soczystego mięsa

Pytanie dotyczące tego, jak upiec boczek nie jest takie trudne, jak może się początkowo wydawać. Jeśli marzysz o chrupiącym i soczystym boczku, nie zapominaj o kilku ważnych wskazówkach, które znacznie ułatwią zadanie. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie udane eksperymenty w kuchni, przynajmniej w sprawie boczku.

pieczony boczekJak upiec boczek? Wystarczą proste wskazówki.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mięso wybrać do pieczenia?

Jeśli chcesz upiec boczek, musisz wybrać odpowiednie mięso, dlatego najlepszym wyborem będzie surowe, a nie wędzone czy parzone. Najlepiej, jeżeli jego tłuszczu nie będzie zbyt dużo i przy okazji całe mięso waży nieco ponad kilogram. Lepiej piec boczek razem ze skórką, dzięki czemu zapewnisz mu chrupiący boki. Pamiętaj, aby nie usuwać chrząstek przed zapieczeniem boczku.

Jakich przypraw użyć do boczku?

Oczywiście dobór przypraw najczęściej jest bardzo uniwersalny, ale warto pamiętaj o najważniejszych:

  • czosnku (nawet 3 ząbki);
  • majeranku (wystarczy łyżka);
  • kilku pokruszonych listkach laurowych.

Nie zapominaj także o soli i pieprzu, a jeśli lubisz nieco szaleć ze smakiem, możesz dobrać jeszcze inne zioła. Pomyśl o słodkiej/ostrej papryce, świeżym tymianku, rozmarynie czy miodzie. Dobrze natarty boczek owiń w folię spożywcą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zapewnisz mu rewelacyjny smak i powalający aromat.

Jak piec boczek w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a boczek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z rozlaną wodą. Piecz mięso od 60 do 75 minut – czas wydłuża się w zależności od wielkości mięsa. Upieczony boczek możesz zjeść od razu, ale równie dobrze posmakuje na zimno w formie wędliny do kanapek. Upieczony boczek przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu – dzięki temu zachowa soczystość na dłużej. Jak widzisz, pieczenie boczku nie jest skomplikowane, więc możesz cieszyć się jego smakiem w każdej chwili.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥