Jak upiec boczek? Nie zapominaj o ważnych wskazówkach dla uzyskania soczystego mięsa

Pytanie dotyczące tego, jak upiec boczek nie jest takie trudne, jak może się początkowo wydawać. Jeśli marzysz o chrupiącym i soczystym boczku, nie zapominaj o kilku ważnych wskazówkach, które znacznie ułatwią zadanie. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie udane eksperymenty w kuchni, przynajmniej w sprawie boczku.

pieczony boczekJak upiec boczek? Wystarczą proste wskazówki.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mięso wybrać do pieczenia?

Jeśli chcesz upiec boczek, musisz wybrać odpowiednie mięso, dlatego najlepszym wyborem będzie surowe, a nie wędzone czy parzone. Najlepiej, jeżeli jego tłuszczu nie będzie zbyt dużo i przy okazji całe mięso waży nieco ponad kilogram. Lepiej piec boczek razem ze skórką, dzięki czemu zapewnisz mu chrupiący boki. Pamiętaj, aby nie usuwać chrząstek przed zapieczeniem boczku.

Jakich przypraw użyć do boczku?

Oczywiście dobór przypraw najczęściej jest bardzo uniwersalny, ale warto pamiętaj o najważniejszych:

  • czosnku (nawet 3 ząbki);
  • majeranku (wystarczy łyżka);
  • kilku pokruszonych listkach laurowych.

Nie zapominaj także o soli i pieprzu, a jeśli lubisz nieco szaleć ze smakiem, możesz dobrać jeszcze inne zioła. Pomyśl o słodkiej/ostrej papryce, świeżym tymianku, rozmarynie czy miodzie. Dobrze natarty boczek owiń w folię spożywcą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zapewnisz mu rewelacyjny smak i powalający aromat.

Jak piec boczek w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a boczek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z rozlaną wodą. Piecz mięso od 60 do 75 minut – czas wydłuża się w zależności od wielkości mięsa. Upieczony boczek możesz zjeść od razu, ale równie dobrze posmakuje na zimno w formie wędliny do kanapek. Upieczony boczek przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu – dzięki temu zachowa soczystość na dłużej. Jak widzisz, pieczenie boczku nie jest skomplikowane, więc możesz cieszyć się jego smakiem w każdej chwili.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥