Jak upiec boczek? Nie zapominaj o ważnych wskazówkach dla uzyskania soczystego mięsa

Pytanie dotyczące tego, jak upiec boczek nie jest takie trudne, jak może się początkowo wydawać. Jeśli marzysz o chrupiącym i soczystym boczku, nie zapominaj o kilku ważnych wskazówkach, które znacznie ułatwią zadanie. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie udane eksperymenty w kuchni, przynajmniej w sprawie boczku.

pieczony boczekJak upiec boczek? Wystarczą proste wskazówki.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mięso wybrać do pieczenia?

Jeśli chcesz upiec boczek, musisz wybrać odpowiednie mięso, dlatego najlepszym wyborem będzie surowe, a nie wędzone czy parzone. Najlepiej, jeżeli jego tłuszczu nie będzie zbyt dużo i przy okazji całe mięso waży nieco ponad kilogram. Lepiej piec boczek razem ze skórką, dzięki czemu zapewnisz mu chrupiący boki. Pamiętaj, aby nie usuwać chrząstek przed zapieczeniem boczku.

Jakich przypraw użyć do boczku?

Oczywiście dobór przypraw najczęściej jest bardzo uniwersalny, ale warto pamiętaj o najważniejszych:

  • czosnku (nawet 3 ząbki);
  • majeranku (wystarczy łyżka);
  • kilku pokruszonych listkach laurowych.

Nie zapominaj także o soli i pieprzu, a jeśli lubisz nieco szaleć ze smakiem, możesz dobrać jeszcze inne zioła. Pomyśl o słodkiej/ostrej papryce, świeżym tymianku, rozmarynie czy miodzie. Dobrze natarty boczek owiń w folię spożywcą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zapewnisz mu rewelacyjny smak i powalający aromat.

Jak piec boczek w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a boczek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z rozlaną wodą. Piecz mięso od 60 do 75 minut – czas wydłuża się w zależności od wielkości mięsa. Upieczony boczek możesz zjeść od razu, ale równie dobrze posmakuje na zimno w formie wędliny do kanapek. Upieczony boczek przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu – dzięki temu zachowa soczystość na dłużej. Jak widzisz, pieczenie boczku nie jest skomplikowane, więc możesz cieszyć się jego smakiem w każdej chwili.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki