Jak upiec boczek? Nie zapominaj o ważnych wskazówkach dla uzyskania soczystego mięsa

Pytanie dotyczące tego, jak upiec boczek nie jest takie trudne, jak może się początkowo wydawać. Jeśli marzysz o chrupiącym i soczystym boczku, nie zapominaj o kilku ważnych wskazówkach, które znacznie ułatwią zadanie. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie udane eksperymenty w kuchni, przynajmniej w sprawie boczku.

pieczony boczekJak upiec boczek? Wystarczą proste wskazówki.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mięso wybrać do pieczenia?

Jeśli chcesz upiec boczek, musisz wybrać odpowiednie mięso, dlatego najlepszym wyborem będzie surowe, a nie wędzone czy parzone. Najlepiej, jeżeli jego tłuszczu nie będzie zbyt dużo i przy okazji całe mięso waży nieco ponad kilogram. Lepiej piec boczek razem ze skórką, dzięki czemu zapewnisz mu chrupiący boki. Pamiętaj, aby nie usuwać chrząstek przed zapieczeniem boczku.

Jakich przypraw użyć do boczku?

Oczywiście dobór przypraw najczęściej jest bardzo uniwersalny, ale warto pamiętaj o najważniejszych:

  • czosnku (nawet 3 ząbki);
  • majeranku (wystarczy łyżka);
  • kilku pokruszonych listkach laurowych.

Nie zapominaj także o soli i pieprzu, a jeśli lubisz nieco szaleć ze smakiem, możesz dobrać jeszcze inne zioła. Pomyśl o słodkiej/ostrej papryce, świeżym tymianku, rozmarynie czy miodzie. Dobrze natarty boczek owiń w folię spożywcą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zapewnisz mu rewelacyjny smak i powalający aromat.

Jak piec boczek w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a boczek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z rozlaną wodą. Piecz mięso od 60 do 75 minut – czas wydłuża się w zależności od wielkości mięsa. Upieczony boczek możesz zjeść od razu, ale równie dobrze posmakuje na zimno w formie wędliny do kanapek. Upieczony boczek przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu – dzięki temu zachowa soczystość na dłużej. Jak widzisz, pieczenie boczku nie jest skomplikowane, więc możesz cieszyć się jego smakiem w każdej chwili.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej