Jak upiec boczek? Nie zapominaj o ważnych wskazówkach dla uzyskania soczystego mięsa

Pytanie dotyczące tego, jak upiec boczek nie jest takie trudne, jak może się początkowo wydawać. Jeśli marzysz o chrupiącym i soczystym boczku, nie zapominaj o kilku ważnych wskazówkach, które znacznie ułatwią zadanie. Przestrzegając tych zasad, zapewnisz sobie udane eksperymenty w kuchni, przynajmniej w sprawie boczku.

pieczony boczekJak upiec boczek? Wystarczą proste wskazówki.
Źródło zdjęć: © 123RF

Jakie mięso wybrać do pieczenia?

Jeśli chcesz upiec boczek, musisz wybrać odpowiednie mięso, dlatego najlepszym wyborem będzie surowe, a nie wędzone czy parzone. Najlepiej, jeżeli jego tłuszczu nie będzie zbyt dużo i przy okazji całe mięso waży nieco ponad kilogram. Lepiej piec boczek razem ze skórką, dzięki czemu zapewnisz mu chrupiący boki. Pamiętaj, aby nie usuwać chrząstek przed zapieczeniem boczku.

Jakich przypraw użyć do boczku?

Oczywiście dobór przypraw najczęściej jest bardzo uniwersalny, ale warto pamiętaj o najważniejszych:

  • czosnku (nawet 3 ząbki);
  • majeranku (wystarczy łyżka);
  • kilku pokruszonych listkach laurowych.

Nie zapominaj także o soli i pieprzu, a jeśli lubisz nieco szaleć ze smakiem, możesz dobrać jeszcze inne zioła. Pomyśl o słodkiej/ostrej papryce, świeżym tymianku, rozmarynie czy miodzie. Dobrze natarty boczek owiń w folię spożywcą i włóż do lodówki najlepiej na całą noc. Dzięki temu zapewnisz mu rewelacyjny smak i powalający aromat.

Jak piec boczek w piekarniku?

Rozgrzej piekarnik do 200°C, a boczek umieść w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce z rozlaną wodą. Piecz mięso od 60 do 75 minut – czas wydłuża się w zależności od wielkości mięsa. Upieczony boczek możesz zjeść od razu, ale równie dobrze posmakuje na zimno w formie wędliny do kanapek. Upieczony boczek przechowuj w lodówce w szczelnym opakowaniu – dzięki temu zachowa soczystość na dłużej. Jak widzisz, pieczenie boczku nie jest skomplikowane, więc możesz cieszyć się jego smakiem w każdej chwili.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯