Trwa ładowanie...
d3ohh94
d3ohh94

Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

Przepis

Ziemniaki po nelsońsku, czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami. - Przepis pochodzi z "Poradnika gospodarstwa domowego" wydanego nakładem wydawnictwa Ognisko Domowe. W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami.
Ja oczywiście dodałam grzyby - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".

2.4
(14 głosów)
Oceń:
d3ohh94
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
kartofle zapiekane z jajkami
Królestwo garów
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 40 g tłuszczu (masło, olej)
  • 300 g cebuli (2 średnie cebule)
  • 30-40 g suszonych grzybów
  • listek laurowy
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • tłuszcz (masło) do wysmarowania formy
  • 250 ml śmietany
Przepis

Ziemniaki opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić w talarki. Pokroić cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, dusić do miękkości. Ugotowane ziemniaki przestudzić. Dno i boki formy posmarować tłuszczem. Przestudzone ziemniaki pokroić w talarki; 1/2 ułożyć na dnie rondla, polać sosem cebulowo-grzybowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Polecamy też: tort czekoladowy korzenny

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3ohh94
Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

30
11
Share
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94
d3ohh94