Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad
Ziemniaki po nelsońsku, czyli ziemniaki zapiekane z cebulą i jajkami. - Przepis pochodzi z "Poradnika gospodarstwa domowego" wydanego nakładem wydawnictwa Ognisko Domowe. W oryginalnym przepisie z 1937 roku, ziemniaki po nelsońsku mogą, lecz nie muszą być z grzybami.
Ja oczywiście dodałam grzyby - pisze Joanna, autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniaków
- 3 jajka
- 40 g tłuszczu (masło, olej)
- 300 g cebuli (2 średnie cebule)
- 30-40 g suszonych grzybów
- listek laurowy
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 3 ziarna ziela angielskiego
- tłuszcz (masło) do wysmarowania formy
- 250 ml śmietany
Ziemniaki opłukać, ugotować w skórce w dużej ilości wody. Ugotować jaja na twardo, ostudzić w zimnej wodzie, obrać, pokroić w talarki. Pokroić cebulę w półplasterki, poddusić na tłuszczu, dodać rozkruszone grzyby, przesmażyć, wlać 400 ml wody, dodać listek laurowy, ziele i pieprz, dusić do miękkości. Ugotowane ziemniaki przestudzić. Dno i boki formy posmarować tłuszczem. Przestudzone ziemniaki pokroić w talarki; 1/2 ułożyć na dnie rondla, polać sosem cebulowo-grzybowym, oprószyć solą i pieprzem. Przykryć jajami, znów ułożyć warstwę ziemniaków, zalać śmietaną, wypiec w piekarniku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze