WAŻNE
TERAZ

To w ich dom uderzyły szczątki drona. "Przez okno patrzę: leci dach"

Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child

Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga "Gotuj ze mną".

Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii ChildZiemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Alina Jasińska

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g boczku
  • natka pietruszki

Przepis

  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
  • W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
  • Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
  • W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie