Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga "Gotuj ze mną".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1 kg ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 szklanka mleka
- 100 g boczku
- natka pietruszki
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
- W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
- Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
- Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
- W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
- Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze