Trwa ładowanie...
d21bz3r
04-01-2021 11:13

Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child

Przepis

Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga "Gotuj ze mną".

d21bz3r
3.5
(8 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Gotuj ze mną
Źródło: Gotuj ze mną
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g boczku
  • natka pietruszki
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
  • W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
  • Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
  • Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
  • W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
  • Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

10
3

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
d21bz3r
Więcej tematów
d21bz3r