Ziemniaki gratin z boczkiem. Kultowy przepis Julii Child
Ziemniaki gratin to francuska zapiekanka z prostych i tanich składników. Świetnie smakuje zarówno solo, jak i jako dodatek do mięs. Przepis słynnej Julii Child postanowiła odtworzyć autorka bloga "Gotuj ze mną".
Alina Jasińska
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia francuska
 - Kategoria przepisów: Dania z ziemniaków
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
 - 3 ząbki czosnku
 - 3 łyżki masła
 - 1 łyżeczka soli
 - 1/4 łyżeczki pieprzu
 - 1 szklanka mleka
 - 100 g boczku
 - natka pietruszki
 
Przepis
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. Ziemniaki obierz, pokrój na plasterki o grubości 3 mm. Włóż do miski z zimną wodą.
 - W rondelku zagotuj mleko z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem.
 - Odcedź ziemniaki, przygotuj naczynie żaroodporne włóż ziemniaki, polej mlekiem, na wierzch ułóż kawałki masła.
 - Wstaw naczynie do zapiekania na środkową półkę piekarnika i piecz przez 20-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie, mleko się wchłonie, a wierzch zarumieni.
 - W międzyczasie na osobnej patelni zrumienić pokrojony w kostkę boczek.
 - Gdy ziemniaki będą gotowe, posypać boczkiem i posiekaną natką pietruszki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl