ycipk-2wk0rh
ycipk-2wk0rh

Ziemniaki gratin

Przepis
Trwa ładowanie...
Ziemniaki gratin
Podziel się
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 200 ml mleka
  • 200 ml gęstej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Połowę wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i rozgniecionym czosnkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Zalewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.

ycipk-2wk0rh
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
ycipk-2wk0rh
ycipk-2wk0rh