Ziemniaki gratin
Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Okazja: Przyjęcia i imprezy
 - Kategoria przepisów: Zapiekanki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 1 kg ziemniaków
 - 200 ml mleka
 - 200 ml gęstej śmietany
 - 2 łyżki masła
 - 3 ząbki czosnku
 - szczypta gałki muszkatołowej
 - sól i pieprz do smaku
 
Przepis
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Połowę wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i rozgniecionym czosnkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Zalewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl