Ziemniaki gratin
Zapiekanka sprawdzi się zarówno jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do pieczonej ryby czy mięsa. Świetnie będzie również smakować w towarzystwie lekkie sałatki, klasyczny przepis można zmodyfikować, dodając do ziemniaków podsmażony boczek, szynkę, cebulę, szparagi, cukinię czy inne gatunki sera.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1 kg ziemniaków
- 200 ml mleka
- 200 ml gęstej śmietany
- 2 łyżki masła
- 3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w cienkie plastry. Połowę wykładamy do nasmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką i rozgniecionym czosnkiem. Układamy drugą warstwę ziemniaków. Zalewamy mlekiem wymieszanym ze śmietaną. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni Celsjusza przez 60 minut.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze