Ziemniaczane frytki inaczej. Chrupiące, złociste i aromatyczne
Najlepsze frytki zrobimy z ziemniaków mączystych, w których zawartość skrobi waha się między 15 a 18 procent. Duża zawartość skrobi powoduje, że przygotowywane z nich frytki są pulchne w środku, nie są twarde i wodniste, a w dodatku bardzo dobrze się smażą.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
- 35 dag obranych ziemniaków (na osobę)
- 1 duża cebula
- sól
- zmielona kolendra
- olej do smażenia
- Ziemniaki obrać ze skórki i pokroić w cienkie plasterki (nie myć, bo wypłucze się skrobia i frytki na pewno się nie udadzą) posolić.
- Cebulę pokroić w kostkę.
- Ziemniaki smażyć na złoto w sporej ilości oleju, w połowie smażenia dodać cebulę i kolendrę.
Przepis dodał użytkownik julia313
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze