Zielone penne z pesto i orzechami włoskimi. Ekspresowy obiad

Penne z brokułowym pesto to świetny pomysł na szybki obiad. Danie przygotujemy w kilkanaście minut. Jest zdrowe, smaczne i sycące.

Brokułowy sos do makaronu posmakuje nawet niejadkom
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Składniki: 200 g penne, 1 szklanka rukoli, pół brokuła, 2 łyżki pestek słonecznika, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, chili, parmezan, kilka włoskich orzechów.

Przygotowanie: brokuła podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie, ma pozostać al dente. W kielichu blendera umieść ugotowanego brokuła, liście rukoli i ziarna słonecznika. Zblenduj na gładką masę. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dolewaj stopniowo oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wymieszaj z pesto. Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi i parmezanem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości