Zielone penne z pesto i orzechami włoskimi. Ekspresowy obiad
Penne z brokułowym pesto to świetny pomysł na szybki obiad. Danie przygotujemy w kilkanaście minut. Jest zdrowe, smaczne i sycące.
Składniki: 200 g penne, 1 szklanka rukoli, pół brokuła, 2 łyżki pestek słonecznika, 1 ząbek czosnku, oliwa z oliwek, sól morska, pieprz, chili, parmezan, kilka włoskich orzechów.
Przygotowanie: brokuła podziel na różyczki i obgotuj w osolonej wodzie, ma pozostać al dente. W kielichu blendera umieść ugotowanego brokuła, liście rukoli i ziarna słonecznika. Zblenduj na gładką masę. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól i pieprz. Dolewaj stopniowo oliwę do uzyskania pożądanej konsystencji. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Wymieszaj z pesto. Podawaj z posiekanymi orzechami włoskimi i parmezanem.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl