Zielone ciasto szpinakowe

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki bezsmakowego oleju (wykorzystany olej ryżowy)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone lub ricotty
  • cukier puder do smaku
    • Do dekoracji:
  • 2 kiwi
  • 1 mango

Przepis

Dzieci zazwyczaj nie chcą jeść szpinaku w formie w jakiej się go najczęściej przygotowuje, tzn. jako dodatek do obiadu, na ciepło z czosnkiem. Jak zatem przemycić dzieciom zdrowy szpinak? Można je zaintrygować ciastem na bazie szpinaku o soczysto-zielonym kolorze. Ciasto jest też ciekawą propozycją na wszelkiego rodzaju wydarzenia towarzyskie.

Przepis

Robimy ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka myjemy, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po 1 żółtku, a następnie olej i szpinak.

Przepis

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W międzyczasie robimy krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby łatwo się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do poziomu słodkości odpowiedniego dla siebie. Kremówkę mieszamy z mascarpone i chwile miksujemy, aż masa będzie gładka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół. Łatwiej będzie nam to zrobić za pomocą nitki. Kremem smarujemy dolną część ciasta i jego wierzch.

Przepis

Dekorujemy kiwi i mango pokrojonymi w kostkę. Możemy również nasączyć płaty ciasta roztworem zrobionym z łyżeczki wódki i pół szklanki wody. Ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce