Zielone ciasto szpinakowe

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 1/2 szklanki bezsmakowego oleju (wykorzystany olej ryżowy)
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1,5 szklanki maki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    • Krem:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka mascarpone lub ricotty
  • cukier puder do smaku
    • Do dekoracji:
  • 2 kiwi
  • 1 mango

Przepis

Dzieci zazwyczaj nie chcą jeść szpinaku w formie w jakiej się go najczęściej przygotowuje, tzn. jako dodatek do obiadu, na ciepło z czosnkiem. Jak zatem przemycić dzieciom zdrowy szpinak? Można je zaintrygować ciastem na bazie szpinaku o soczysto-zielonym kolorze. Ciasto jest też ciekawą propozycją na wszelkiego rodzaju wydarzenia towarzyskie.

Przepis

Robimy ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka myjemy, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po 1 żółtku, a następnie olej i szpinak.

Przepis

Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy chwilę do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy o średnicy ok. 20 cm. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W międzyczasie robimy krem: śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Aby łatwo się ubiła powinna być świeża i schłodzona. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder do poziomu słodkości odpowiedniego dla siebie. Kremówkę mieszamy z mascarpone i chwile miksujemy, aż masa będzie gładka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół. Łatwiej będzie nam to zrobić za pomocą nitki. Kremem smarujemy dolną część ciasta i jego wierzch.

Przepis

Dekorujemy kiwi i mango pokrojonymi w kostkę. Możemy również nasączyć płaty ciasta roztworem zrobionym z łyżeczki wódki i pół szklanki wody. Ciasto będzie wtedy bardziej wilgotne.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji