Zerwanie z kulinarną rutyną. Zupa kukurydziana

Zupa to zawsze świetny pomysł na obiad. Szukacie zastępstwa dla tradycyjnej pomidorowej? Zupa kukurydziana ze słodkim chlebkiem może być ciekawą propozycją dla miłośników pikantnych potraw. Przepis poleca autorka bloga "Śliwka Węgierka".

Zerwanie z kulinarną rutyną. Zupa kukurydzianaZerwanie z kulinarną rutyną. Zupa kukurydziana
oprac. Luiza Nowak

Zupa kukurydziana:

  • 4 plastry boczku, pokrojonego w paski
  • 2 średnie cebule, pokrojone w kostkę
  • 1 papryczka jalapeno, drobno poszatkowana
  • 3 ziemniaki , pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 3 szklanki mrożonych ziaren kukurydzy,
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku (lub mrożonego)
  • 2 szklanki mleka
  • 3 szklanki bulionu z kurczaka
  • 3 grillowane filety z kurczaka (rwane mięsko)
  • 1 limonka

Słodki chlebek kukurydziany:

  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej (o konsystencji semoliny lub kaszy manny)
  • 2,5 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 szklanki białego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego

Przepis

Zupa kukurydziana:
Na dużej i głębokiej patelni na 1 łyżce oleju podsmażamy boczek. Gdy zacznie się wytapiać dodajemy cebulę, papryki, ziemniaki oraz kukurydzę. Dopraw solą oraz pieprzem. Smaż około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przygotuj większy garnek. Połowę porcji z patelni zmiksuj i przelej do garnka. Dodaj nie zmiksowaną zawartość patelni. Wlej mleko oraz bulion. Dopraw tymiankiem. Przykryj i gotuj na małym gazie około 30 minut w międzyczasie dodając fileta z kurczaka (porwij mięso widelcem lub pokrój w paseczki). Dopraw sokiem z limonki. Podajemy z chlebkiem kukurydzianym, posmarowanym masłem.

Przepis

Chlebek kukurydziany:
Nagrzej piekarnik do 200 stopni i przygotuj formę do pieczenia o wymiarach mniej więcej 20 cm x 30 cm. Wysmaruj formę masłem.
W dużej misce wymieszaj mąkę kukurydzianą i mleko. Odstaw na 5 min. W innej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. Dodaj to wszystko do mieszanki mąki kukurydzianej i mleka. Wymieszaj. Dodaj jajka i olej, ponownie wymieszaj, aż składniki się połączą. Wylej ciasto do formy i piecz ok. 35 minut.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości