Zebra - wanilowo-czekoladowe ciacho. Najlepsze do kawy
Zebra, jak sama nazwa wskazuje, to przepyszne ciasto w paski. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne i tanie. Przepis z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 6 |
- Przygotować foremkę: wysmarować masłem i obsypać mąką. Ja wykładam ją papierem do pieczenia. Ciasto ze zdjęcia piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
- Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Podzielić to na dwie części. Do jednej z nich przesiać kakao i wymieszać.
- Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 180 st. C.
- Jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i mikserem ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
- Do ubitych z cukrem jajek wlać olej i wodę. Jeszcze chwilę miksować.
- Połowę jaj zmiksowanych z cukrem, olejem i wodą wlać do mąki z kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Drugą połowę wlać do mąki bez kakao i również krótko zmiksować.
- Do formy wlewać partiami ciasto z kakao i ciasto bez kakao.
- Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut. (Moje piekło się w termoobiegu.)
- Przed wyjęciem z piecyka patyczkiem sprawdzić czy w środku jest upieczone.
- Upieczone i lekko przestudzone ciasto można obsypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną polewą. Ja tabliczkę czekolady mlecznej roztopiłam z 3 łyżkami mleka i rozłożyłam taką polewę na górze ciasta.
- Pół tabliczki czekolady gorzkiej z chilli posiekałam nożem i obsypałam czubek ciasta na mokrą polewę.
Zobacz też przepis na domowe falafele
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze