Trwa ładowanie...
d2a1fld
19-01-2022 10:07

Zebra - wanilowo-czekoladowe ciacho. Najlepsze do kawy

Przepis

Zebra, jak sama nazwa wskazuje, to przepyszne ciasto w paski. Przepis jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne i tanie. Przepis z bloga "Daylicooking".

d2a1fld
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

6

Dailycooking
Źródło: Dailycooking
Składniki
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki cukru waniliowego – ja dodałam 3 łyżki esencji waniliowej
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 4 lekko czubate łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
Przepis
  • Przygotować foremkę: wysmarować masłem i obsypać mąką. Ja wykładam ją papierem do pieczenia. Ciasto ze zdjęcia piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm.
  • Mąkę przesiać do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Podzielić to na dwie części. Do jednej z nich przesiać kakao i wymieszać.
  • Włączyć piekarnik i nagrzać go do temperatury 180 st. C.
  • Jajka wbić do miski, wsypać cukier i cukier waniliowy i mikserem ubijać aż do rozpuszczenia cukru.
  • Do ubitych z cukrem jajek wlać olej i wodę. Jeszcze chwilę miksować.
  • Połowę jaj zmiksowanych z cukrem, olejem i wodą wlać do mąki z kakao. Zmiksować krótko tylko do połączenia. Drugą połowę wlać do mąki bez kakao i również krótko zmiksować.
  • Do formy wlewać partiami ciasto z kakao i ciasto bez kakao.
  • Ciasto wstawić do piekarnika i piec około 60-70 minut. (Moje piekło się w termoobiegu.)
  • Przed wyjęciem z piecyka patyczkiem sprawdzić czy w środku jest upieczone.
  • Upieczone i lekko przestudzone ciasto można obsypać cukrem pudrem lub oblać ulubioną polewą. Ja tabliczkę czekolady mlecznej roztopiłam z 3 łyżkami mleka i rozłożyłam taką polewę na górze ciasta.
  • Pół tabliczki czekolady gorzkiej z chilli posiekałam nożem i obsypałam czubek ciasta na mokrą polewę.

Zobacz też przepis na domowe falafele

  Daylicooking
Źródło: Daylicooking
Zebra - wanilowo-czekoladowe ciacho. Najlepsze do kawy
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2a1fld
d2a1fld
d2a1fld
d2a1fld
Więcej tematów
d2a1fld

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj