Zdrowsza od zwykłej soli? Różowa sól himalajska pod lupą

Sól himalajska różowa jest solą kamienną wydobywaną ręcznie w Pakistanie, dlatego mówi się, że nie zawiera zanieczyszczeń i jest wyjątkowo zdrowa.

Sól himalajskaSól himalajska składem chemicznym nie różni się od tradycyjnej soli kuchennej
Źródło zdjęć: © 123RF
oprac.  KGD

Sól himalajska różowa – pochodzenie

Pochodzące z Pakistanu kryształy soli himalajskiej mogą mieć barwę od białawej i przezroczystej, do różowej, czerwonawej, a nawet ciemnoczerwonej. Jest produktem niewzbogacanym chemicznie, nie jest wybielana ani przetwarzana. Chociaż można natknąć się na opinie, że jest to sól zdrowsza od innych tradycyjnie używanych soli, jak morska lub nieczyszczona sól kamienna, to nie ma naukowych dowodów, które potwierdzałyby tę przewagę soli himalajskiej.

Sól himalajska różowa – zastosowanie

Sól himalajska jest tradycyjnie stosowana w kuchni jako przyprawa, ale ma ona też inne zastosowania. Bloki soli himalajskiej mogą być stosowane jako blaty do gotowania, a duże kryształy tej soli wykorzystywane są do produkcji lamp solnych. Co prawda nie ma naukowych dowodów na to, że takie lampy oczyszczają powietrze, neutralizują promieniowanie elektromagnetyczne czy też mają inne dobroczynne efekty zdrowotne, ale nie można im odmówić unikalnego wyglądu. Sól himalajska może też być wykorzystywana do kąpieli solankowych.

Sól himalajska różowa – właściwości

Sól himalajska składem chemicznym nie różni się od tradycyjnej soli kuchennej, chociaż kampanie reklamowe głoszą, że zawiera ona ponad 80 minerałów ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym wapń, potas, magnez, fluor i jod.

Kuchnia wegańska. Tymi składnikami przekonasz rodzinę

Nie ma wystarczających naukowych źródeł, które mogłyby to potwierdzić, ale jeden fakt nie ulega zmianie – dzienne spożycie soli w ilości większej niż 5 gramów jest szkodliwe. Jest to spowodowane tym, że sól himalajska – jak zresztą każda inna – zwiera dużo sodu, który spożywany w nadmiarze może prowadzić do nadciśnienia, zaburzeń pracy serca, udaru mózgu czy powstania kamieni nerkowych. Dodatkowo warto pamiętać, że poza solą, którą sami dodajemy do posiłków, zawiera ją wiele przetwarzanych produktów: zupy i sosy w proszku, dania gotowe, buliony, sery, konserwy, przekąski, mięsa, pieczywo.

Sól himalajska wykorzystana do kąpieli solankowych łagodzi problemy skórne, rozszerza pory i umożliwiają wydalenie z organizmu szkodliwych toksyn. Takie oczyszczenie i nawilżenie skóry spowalnia procesy starzenia i pomaga zachować jej młody wygląd. Kąpiele solankowe stosowane są w przypadku trądziku i łuszczycy, a także w leczeniu nadpotliwości. Polecane są też osobom z problemami reumatoidalnymi i ortopedycznymi, a także w przypadku schorzeń neurologicznych, przy spadku odporności i problemach z krążeniem.

Osoby mające problemy z zatokami lub zmagają się katarem i zatkanym nosem mogą wykorzystywać sól himalajską do inhalacji. Działa ona również dezynfekcyjnie, dlatego po rozmieszaniu z wodą można płukać nią gardło przy początkowych objawach stanu zapalnego.

Sól himalajska różowa – gdzie kupić?

Sól himalajską można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zamówić przez internet.

Wybrane dla Ciebie

Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji