Zdrowie w nasionach

Wszystkie nasiona, które jadamy, bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi (ziarna zbóż), tłuszczu (orzechy) czy białka (nasiona strączkowych). Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę.

Zdrowie w nasionach
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

* *Wszystkie nasiona, które jadamy, bogate są w składniki odżywcze, zwłaszcza w witaminy i sole mineralne. Mają również dużo skrobi (ziarna zbóż)
, tłuszczu (orzechy) czy białka (nasiona strączkowych). Na ogół jednak mają wszystkiego po trochę.


Najbardziej w wartości odżywcze wyposażona jest soja, czyli tzw. mięso roślinne. Dostarcza ona nawet 50 proc. białka, podczas gdy fasola czy groch dają go około 20 proc. Poza tym soja ma około 20 proc. węglowodanów i tłuszczu, trochę błonnika, bardzo dużo potasu, fosforu, nieco mniej wapnia, żelaza i sodu, witaminę A, B1, B2, E, K i śladowe ilości witaminy C.

Równie bezcenne, ze względu na zawarte składniki odżywcze, są nasiona słonecznika, które mają własności lecznicze. Pomagają np. zwalczać trądzik młodzieńczy, ponieważ zawierają cynk, chroniący skórę przed zanieczyszczeniami. W ich składzie jest 25 proc. białka, sporo witaminy E, A, D i witamin z grupy B, głównie B6, której słonecznik jest najbogatszym źródłem. Jedząc pestki słonecznika dostarczymy organizmowi również wapń i żelazo.

Nawet niewielkie ilości orzechów są bogate w kalorie. Poznały się na nich zwłaszcza wiewiórki, które najczęściej posilają się orzechami laskowymi. Ziemne są jedne z najbogatszych w mangan produktów spożywczych. Natomiast orzeszki cola, a właściwie owoce drzew cola, z których produkuje się coca colę, to 2-3 procentowy skład kofeiny. To dlatego popularny na całym świecie napój jest niezwykle orzeźwiający porównywalnie do kawy. Wszystkie orzechy zawierają dużo witamin, białka oraz soli mineralnych.

Z orzechami skutecznie rywalizują migdały. Są równie kaloryczne, bogate w białko, różne witaminy, wśród których mało jest tylko witaminy C oraz składniki mineralne. Dzięki temu, że migdały są słodkie, wykorzystywane są w przemyśle cukierniczym.

Coraz bardziej doceniana jest u nas kukurydza, którą świat zachwyca się od kilkudziesięciu lat. Z punktu widzenia zdrowia, cenna jest ze względu na zawarty w niej selen i witaminą E. Kukurydziane ziarna są też pełne witamin z grupy B, witaminy A i błonnika. Ugotowanej smaku dodaje nieco soli.

Pożywny, sycący i bardzo zdrowy jest groch. Zawiera niemal wszystkie witaminy i składniki mineralne. Najwięcej jest w nim fosforu, potasu, siarki oraz witaminy E i B.

Fasola jest jedynym ziarnem, którego wartość kaloryczna porównywalna jest z mięsem. Ma więcej białka niż wołowina i z powodzeniem może zastąpić danie mięsne. Zawiera antyrakowy magnez, żelazo, które zwalcza anemię, wapń, dzięki któremu mamy zdrowe zęby i kości. Fasola nie ma tylko zbyt dużo witamin. Nie tuczy, bo jej 10 dag zawiera zaledwie 15 kalorii.

Dynia to skład witaminy A, B i wszystkich związków mineralnych. Pestki dyni są nie tylko smaczne, mają też właściwości lecznicze. Nie mogą wprawdzie równać się ze środkami farmakologicznymi, ale nawet jeśli do końca nie pomogą, z pewnością nie zaszkodzą.

MWM

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
To polski zamiennik, a my nie mamy świadomości tego skarbu. Lekko kwaśny i dobry dla żołądka
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Zamiast zbierać, wielu je rozdeptuje. Działa jak naturalny plaster dla serca
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Dodaję do wody i podlewam pomidory. Są ogromne, słodziutkie i nie chorują
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Zjedz na śniadanie. Wieczorem zaśniesz jak niemowlak i nie wybudzisz się ani razu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Dodawaj do pomidorów. Będą jeszcze zdrowsze dla organizmu
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Właśnie zacznie się sezon. Reguluje poziom cukru i chroni wątrobę
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek
Coraz częściej możemy go spotkać w sklepach. Jest jeszcze smaczniejszy niż zwykły ogórek