Zbożowa guma, która się nie przykleja

Naukowiec z Irlandii opracowała metodę produkcję gumy do żucia, która nie będzie się do wszystkiego przyklejać i nie straci przy tym smaku - informuje University College Cork (UCC).

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Natrafiamy na nią w kawiarniach, chwytając od spodu krzesło, pod blatami biurek, wgniecioną w chodnik albo na podeszwach własnych butów. Guma do żucia łatwo się przykleja i trudno rozkłada, a jej usuwanie to zajęcie dla wyjątkowo cierpliwych.

Zdaniem prof. Elke Arendt z UCC, problemowi można zaradzić, produkując gumy w wersji biodegradowalnej. Już powstała technologia, teraz Arendt szuka firm zainteresowanych wprowadzeniem produktu na rynek.

Normalnie gumę do żucia robi się z kauczuku syntetycznego z dodatkiem zmiękczaczy, substancji słodzących i aromatycznych. Kauczuk syntetyczny jest ciągliwy, łatwo przywiera do różnych powierzchni i opiera się działaniu wielu środków czyszczących. Zatem, aby zmniejszyć przylepność gumy do żucia, trzeba zmienić strukturę chemiczną jej kauczukowej bazy.

Należy jednak pamiętać, że to właśnie kauczuk odpowiada za tak ważne cechy gumy, jak jej zapach, podatność na żucie i czas przydatności do spożycia. Dlatego wyzwaniem dla producentów jest stworzenie gumy nieprzywierającej, która ulegać będzie rozkładowi, ale nie będzie pozbawiona smaku produktu tradycyjnego.

Prof. Arendt i jej zespół ze School of Food and Nutritional Sciences na UCC podjęła to wyzwanie i opracowała proces produkcji takiej gumy, która będzie ulegać rozkładowi. Jej głównym składnikiem są białka zbóż. Modyfikuje się je za pomocą odpowiednich technologii i dodatków, które zwiększają ich elastyczność. Chodzi o to, by w procesie produkcji gumy do żucia, białka te mogły zastąpić syntetyczny kauczuk. Technologię opatentowano, a uczelnia prof. Arendt szuka firm, które skomercjalizują produkt.

Pomysł na gumę "zbożową" zrodził się, gdy Arendt pracowała nad zbożowymi produktami bezglutenowymi, zastępując białko pszenicy innymi białkami, zachowującymi odpowiednią kleistość i elastyczność. (PAP)

zan/ tot/

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał