WAŻNE
TERAZ

Będzie rozmowa Trump-Nawrocki. Biały Dom zabiera głos

Zastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści

Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.

Bataty mają dużo witamin, ale należy jeść je z głową
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Monika Katarzyna Krupska

Na świecie wyróżniamy ok. 400 rodzajów batatów. Najczęściej mają one cienką, brązową skórkę, ale zdarzają się i fioletowe, czerwone, pomarańczowe, żółte, a także i białe. Środek batatów również jest dość ciekawy. Bo możemy kupić z miąższem białym, pomarańczowym lub żółtym. Słodkie ziemniaki można jeść w całości, lub jak zwykłe kartofle można je obrać. Ich rośliny są również jadalne.

Bataty są bogatym źródłem błonnika, a także zawierają wiele różnych witamin i minerałów, w tym żelazo, wapń czy selen. W ziemniakach znajdziemy też dużą ilość witamin m.in. z grupy B i C. Jedną z kluczowych wartości odżywczych słodkich ziemniaków jest to, że są bogate w przeciwutleniacz znany jako beta-karoten, który przekształca się w witaminę A po spożyciu.

Zobacz też: #mniammniam Chipsy z ziemniaków i batatów

I choć mało osób wie, to bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. W 100 g znajdziemy ok. 85 kcal i znikomą ilość tłuszczu.
Według wielu badań bataty mogą zapobiegać nowotworom, więc warto uwzględnić je w diecie. Również poprawiają funkcjonowanie trzustki, wyrównują poziom lipidów, optymalizują gospodarkę glukozową oraz zmniejszają insulinooporność. Fioletowe ziemniaki korzystanie wpływają na wzrok, a według badań na zwierzętach jedzenie batatów poprawia też pracę mózgu i pamięć.

Uwzględniając słodkie ziemniaki w diecie nie wolno z nimi przesadzić. Warzywa zawierają szczawiany, które wiążą wapń i inne minerały. Zbyt duża ich ilość może spowodować powstanie np. kamieni nerkowych.

W Polsce najczęściej dostaniemy bataty z pomarańczową lub czerwoną skórką. Najlepsze są te duże i gładkie. Skórka również musi być sucha. Czubek słodkich ziemniaków nie może być potłuczony, ponieważ właśnie w tym miejscu najczęściej zaczyna gnić. Bataty, tak samo jak zwykłe ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwniczce. Jeśli je ugotujemy, to możemy je również zamrozić. Chcą upiec w piekarniku nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze wyszorować skórkę.

Wybrane dla Ciebie

Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Zamiast wrzucać do zupy, pokrusz i zaparz jak herbatę. Rozrusza leniwe jelita, naoliwi skrzypiące stawy
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie