Zaskakujące potrawy z zieleniny. Pomysł na menu z okazji Dnia Dziecka
Przemycamy warzywa w diecie dziecka
Dzieci nie lubią warzyw? Dajmy im szansę, przygotowując kolorowe, pyszne i zaskakujące dania z zieleniny! Pomysłów na takie potrawy jest wiele, a my przygotowaliśmy pięć, które na pewno naszym maluchom się spodobają.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zielony omlet ze szpinakiem
Wszystko, co zielone, wygląda na talerzu atrakcyjnie. Jeśli nasze maluchy nie chcą jednak jeść świeżych warzyw, na pewno zasmakuje im omlet, do którego przemycimy mnóstwo witamin. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki świeżych liści szpinaku, pęczek koperku, trochę świeżego tymianku, sól i pieprz. Jajka rozbijamy w misce, szpinak zalewamy wrzątkiem, a gdy liście zmiękną, dokładnie je odsączamy i siekamy. Dodajemy do jajek, podobnie jak koperek. Zielonego musi być dużo. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle kilka minut.
Warzywa zawijane w papierze ryżowymi
Jeśli chcemy przygotować smaczną i zdrową warzywną przekąskę, wykorzystajmy papier ryżowy. To bardzo łatwo dostępny i rzadko wykorzystywany w naszej kuchni produkt, a szkoda. Najpierw musimy przygotować warzywa: marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, szczypiorek na kawałki, rzodkiewki w ćwiartki. Do „kanapek” wykorzystajmy też: kilka liści sałaty, sok z cytryny, sól i pieprz. Pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy na liściach sałaty, a te na namoczonym papierze ryżowym. Zawijamy w ruloniki i podajemy.
Frytki z cukinii
To ciekawe danie na pewno w całości zniknie z talerza nawet największego niejadka. Składniki: średniej wielkości cukinia, jajko, bułka tarta, trochę startego parmezanu, sól. Cukinię kroimy w grube słupki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy na papierze i zanurzamy w jajku, a następnie w wymieszanej z parmezanem bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i podajemy z sosem jogurtowym.
Chipsy z jarmużu
Chipsy z jarmużujarmużu zamiast ziemniaczanych? Czemu nie! Są smaczne i na pewno mają więcej witamin. Potrzebne nam będą: kilka liści jarmużu, sól, oliwa z oliwek. Z jarmużu usuwamy łodygi, a liście rwiemy na nieduże kawałki. Solimy je i skrapiamy oliwą. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na kilka minut. Gdy chipsy zrobią się chrupiące, szybko wyjmujemy, bo się mogą spalić.
Sałata rzymska zapiekana z serem
Sałata to warzywo, którego wiele dzieci nie lubi. Wystarczy jednak kilka dodatków i od razu nabiera charakteru. Potrzebujemy: dwie główki sałaty rzymskiej, pół szklanki mielonego parmezanu, pół szklanki orzechów włoskich, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Sałatę kroimy na ćwiartki i układamy warstwowo w naczyniu do zapiekania. Między liście sypiemy posiekane orzechy i ser, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku 15 minut.