WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Zaskakujące potrawy z zieleniny. Pomysł na menu z okazji Dnia Dziecka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Przemycamy warzywa w diecie dziecka

Obraz
© 123RF

Dzieci nie lubią warzyw? Dajmy im szansę, przygotowując kolorowe, pyszne i zaskakujące dania z zieleniny! Pomysłów na takie potrawy jest wiele, a my przygotowaliśmy pięć, które na pewno naszym maluchom się spodobają.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zielony omlet ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Wszystko, co zielone, wygląda na talerzu atrakcyjnie. Jeśli nasze maluchy nie chcą jednak jeść świeżych warzyw, na pewno zasmakuje im omlet, do którego przemycimy mnóstwo witamin. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki świeżych liści szpinaku, pęczek koperku, trochę świeżego tymianku, sól i pieprz. Jajka rozbijamy w misce, szpinak zalewamy wrzątkiem, a gdy liście zmiękną, dokładnie je odsączamy i siekamy. Dodajemy do jajek, podobnie jak koperek. Zielonego musi być dużo. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle kilka minut.

/ 6Warzywa zawijane w papierze ryżowymi

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy przygotować smaczną i zdrową warzywną przekąskę, wykorzystajmy papier ryżowy. To bardzo łatwo dostępny i rzadko wykorzystywany w naszej kuchni produkt, a szkoda. Najpierw musimy przygotować warzywa: marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, szczypiorek na kawałki, rzodkiewki w ćwiartki. Do „kanapek” wykorzystajmy też: kilka liści sałaty, sok z cytryny, sól i pieprz. Pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy na liściach sałaty, a te na namoczonym papierze ryżowym. Zawijamy w ruloniki i podajemy.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

To ciekawe danie na pewno w całości zniknie z talerza nawet największego niejadka. Składniki: średniej wielkości cukinia, jajko, bułka tarta, trochę startego parmezanu, sól. Cukinię kroimy w grube słupki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy na papierze i zanurzamy w jajku, a następnie w wymieszanej z parmezanem bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i podajemy z sosem jogurtowym.

/ 6Chipsy z jarmużu

Obraz
© 123RF

Chipsy z jarmużujarmużu zamiast ziemniaczanych? Czemu nie! Są smaczne i na pewno mają więcej witamin. Potrzebne nam będą: kilka liści jarmużu, sól, oliwa z oliwek. Z jarmużu usuwamy łodygi, a liście rwiemy na nieduże kawałki. Solimy je i skrapiamy oliwą. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na kilka minut. Gdy chipsy zrobią się chrupiące, szybko wyjmujemy, bo się mogą spalić.

/ 6Sałata rzymska zapiekana z serem

Obraz
© 123RF

Sałata to warzywo, którego wiele dzieci nie lubi. Wystarczy jednak kilka dodatków i od razu nabiera charakteru. Potrzebujemy: dwie główki sałaty rzymskiej, pół szklanki mielonego parmezanu, pół szklanki orzechów włoskich, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Sałatę kroimy na ćwiartki i układamy warstwowo w naczyniu do zapiekania. Między liście sypiemy posiekane orzechy i ser, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku 15 minut.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki