Zaskakujące potrawy z zieleniny. Pomysł na menu z okazji Dnia Dziecka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Przemycamy warzywa w diecie dziecka

Obraz
© 123RF

Dzieci nie lubią warzyw? Dajmy im szansę, przygotowując kolorowe, pyszne i zaskakujące dania z zieleniny! Pomysłów na takie potrawy jest wiele, a my przygotowaliśmy pięć, które na pewno naszym maluchom się spodobają.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zielony omlet ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Wszystko, co zielone, wygląda na talerzu atrakcyjnie. Jeśli nasze maluchy nie chcą jednak jeść świeżych warzyw, na pewno zasmakuje im omlet, do którego przemycimy mnóstwo witamin. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki świeżych liści szpinaku, pęczek koperku, trochę świeżego tymianku, sól i pieprz. Jajka rozbijamy w misce, szpinak zalewamy wrzątkiem, a gdy liście zmiękną, dokładnie je odsączamy i siekamy. Dodajemy do jajek, podobnie jak koperek. Zielonego musi być dużo. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle kilka minut.

/ 6Warzywa zawijane w papierze ryżowymi

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy przygotować smaczną i zdrową warzywną przekąskę, wykorzystajmy papier ryżowy. To bardzo łatwo dostępny i rzadko wykorzystywany w naszej kuchni produkt, a szkoda. Najpierw musimy przygotować warzywa: marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, szczypiorek na kawałki, rzodkiewki w ćwiartki. Do „kanapek” wykorzystajmy też: kilka liści sałaty, sok z cytryny, sól i pieprz. Pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy na liściach sałaty, a te na namoczonym papierze ryżowym. Zawijamy w ruloniki i podajemy.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

To ciekawe danie na pewno w całości zniknie z talerza nawet największego niejadka. Składniki: średniej wielkości cukinia, jajko, bułka tarta, trochę startego parmezanu, sól. Cukinię kroimy w grube słupki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy na papierze i zanurzamy w jajku, a następnie w wymieszanej z parmezanem bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i podajemy z sosem jogurtowym.

/ 6Chipsy z jarmużu

Obraz
© 123RF

Chipsy z jarmużujarmużu zamiast ziemniaczanych? Czemu nie! Są smaczne i na pewno mają więcej witamin. Potrzebne nam będą: kilka liści jarmużu, sól, oliwa z oliwek. Z jarmużu usuwamy łodygi, a liście rwiemy na nieduże kawałki. Solimy je i skrapiamy oliwą. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na kilka minut. Gdy chipsy zrobią się chrupiące, szybko wyjmujemy, bo się mogą spalić.

/ 6Sałata rzymska zapiekana z serem

Obraz
© 123RF

Sałata to warzywo, którego wiele dzieci nie lubi. Wystarczy jednak kilka dodatków i od razu nabiera charakteru. Potrzebujemy: dwie główki sałaty rzymskiej, pół szklanki mielonego parmezanu, pół szklanki orzechów włoskich, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Sałatę kroimy na ćwiartki i układamy warstwowo w naczyniu do zapiekania. Między liście sypiemy posiekane orzechy i ser, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii