Zaskakujące potrawy z zieleniny. Pomysł na menu z okazji Dnia Dziecka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 6Przemycamy warzywa w diecie dziecka

Obraz
© 123RF

Dzieci nie lubią warzyw? Dajmy im szansę, przygotowując kolorowe, pyszne i zaskakujące dania z zieleniny! Pomysłów na takie potrawy jest wiele, a my przygotowaliśmy pięć, które na pewno naszym maluchom się spodobają.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Zielony omlet ze szpinakiem

Obraz
© Shutterstock.com

Wszystko, co zielone, wygląda na talerzu atrakcyjnie. Jeśli nasze maluchy nie chcą jednak jeść świeżych warzyw, na pewno zasmakuje im omlet, do którego przemycimy mnóstwo witamin. Składniki: dwa jajka, dwie szklanki świeżych liści szpinaku, pęczek koperku, trochę świeżego tymianku, sól i pieprz. Jajka rozbijamy w misce, szpinak zalewamy wrzątkiem, a gdy liście zmiękną, dokładnie je odsączamy i siekamy. Dodajemy do jajek, podobnie jak koperek. Zielonego musi być dużo. Doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na maśle kilka minut.

/ 6Warzywa zawijane w papierze ryżowymi

Obraz
© 123RF

Jeśli chcemy przygotować smaczną i zdrową warzywną przekąskę, wykorzystajmy papier ryżowy. To bardzo łatwo dostępny i rzadko wykorzystywany w naszej kuchni produkt, a szkoda. Najpierw musimy przygotować warzywa: marchewkę kroimy w bardzo cienkie słupki, szczypiorek na kawałki, rzodkiewki w ćwiartki. Do „kanapek” wykorzystajmy też: kilka liści sałaty, sok z cytryny, sól i pieprz. Pokrojone warzywa skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa układamy na liściach sałaty, a te na namoczonym papierze ryżowym. Zawijamy w ruloniki i podajemy.

/ 6Frytki z cukinii

Obraz
© 123RF

To ciekawe danie na pewno w całości zniknie z talerza nawet największego niejadka. Składniki: średniej wielkości cukinia, jajko, bułka tarta, trochę startego parmezanu, sól. Cukinię kroimy w grube słupki, posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. Odsączamy na papierze i zanurzamy w jajku, a następnie w wymieszanej z parmezanem bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju, aż się zrumienią i podajemy z sosem jogurtowym.

/ 6Chipsy z jarmużu

Obraz
© 123RF

Chipsy z jarmużujarmużu zamiast ziemniaczanych? Czemu nie! Są smaczne i na pewno mają więcej witamin. Potrzebne nam będą: kilka liści jarmużu, sól, oliwa z oliwek. Z jarmużu usuwamy łodygi, a liście rwiemy na nieduże kawałki. Solimy je i skrapiamy oliwą. Układamy na blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C na kilka minut. Gdy chipsy zrobią się chrupiące, szybko wyjmujemy, bo się mogą spalić.

/ 6Sałata rzymska zapiekana z serem

Obraz
© 123RF

Sałata to warzywo, którego wiele dzieci nie lubi. Wystarczy jednak kilka dodatków i od razu nabiera charakteru. Potrzebujemy: dwie główki sałaty rzymskiej, pół szklanki mielonego parmezanu, pół szklanki orzechów włoskich, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Sałatę kroimy na ćwiartki i układamy warstwowo w naczyniu do zapiekania. Między liście sypiemy posiekane orzechy i ser, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku 15 minut.

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz