Zapomnij o zwykłych kotletach. Mielone z niespodzianką
Kotlety w tym wydaniu zaskoczą domowników, bo z tradycyjnymi mielonymi niewiele mają wspólnego. Są przepyszne, sycące, a z dodatkiem w postaci surówki z kapusty mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie.
Czas przygotowania: |
- Cebule pokroić bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego.
- Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i przyprawą do mięsa mielonego.
- Dodać odciśnięte bułki oraz jajka i wszystko wyrobić na gładką masę.
- Wyrobione mięso podzielić na 8 równych części.
- Z każdej części mięsa formować płaskie kotlety o prostokątnym kształcie. Na środku układać po 1 kawałku sera i rolować tak jak krokiety, zawijając boki mięsa do środka.
- Obtaczać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Te krokieciki będą świetnie smakować z surówką z białej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki bardzo drobno i doprawić solą, pieprzem, cukrem, oliwą oraz octem jabłkowym. Po dokładnym wygnieceniu surówki za pomocą dłoni odstawić kapustę do lodówki na minimum pół godziny.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze