Zapomnij o zwykłych kotletach. Mielone z niespodzianką
Kotlety w tym wydaniu zaskoczą domowników, bo z tradycyjnymi mielonymi niewiele mają wspólnego. Są przepyszne, sycące, a z dodatkiem w postaci surówki z kapusty mogą stanowić samodzielne, pełnowartościowe danie.
oprac. Karolina Rozmus
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebule pokroić bardzo drobno, czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do mięsa mielonego.
- Doprawić solą, pieprzem, cząbrem i przyprawą do mięsa mielonego.
- Dodać odciśnięte bułki oraz jajka i wszystko wyrobić na gładką masę.
- Wyrobione mięso podzielić na 8 równych części.
- Z każdej części mięsa formować płaskie kotlety o prostokątnym kształcie. Na środku układać po 1 kawałku sera i rolować tak jak krokiety, zawijając boki mięsa do środka.
- Obtaczać w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju.Te krokieciki będą świetnie smakować z surówką z białej kapusty. Wystarczy posiekać pół główki bardzo drobno i doprawić solą, pieprzem, cukrem, oliwą oraz octem jabłkowym. Po dokładnym wygnieceniu surówki za pomocą dłoni odstawić kapustę do lodówki na minimum pół godziny.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl