Trwa ładowanie...

Zapomnij o nudnej sałatce! Najsmaczniejsze połączenia na talerzu

Sałatki sporządza się z gotowanych lub surowych warzyw, owoców, różnych rodzajów mięsa czy ryb. Ich bazę mogą stanowić sałaty, makarony, ryże, kasze, a nawet ziemniaki. Uzupełnieniem prawie zawsze jest sos zrobiony z majonezu, jogurtu czy też oliwy.

Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach?Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach?Źródło: 123RF
dcngt2w
dcngt2w

Najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa, ale rodzaje i dowolność związana z tą potrawą jest ogromna. Jedne składniki pasują do siebie już na pierwszy rzut oka, inne – dopiero po spróbowaniu lub głębszym zastanowieniu. Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach? Przekonajcie się sami.

Sałatka z gruszki i sera pleśniowego

Połączenie słodkiej gruszki i lekko słonego sera pleśniowego daje niesamowite doznania smakowe. Na pewno taka sałatka spotka się z uznaniem wielu amatorów pysznej i niecodziennej kuchni.

Składniki:

  • ok. 180 g rukoli albo dowolnego mixu sałat,
  • 2 nieduże gruszki (albo 1 duża),
  • ¾ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić je pestkami słonecznika),
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • sól i pieprz do smaku.
dcngt2w

Przygotowanie:

  1. Sałatę wrzucamy do większej miski, by dobrze było potem wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki gruszkę.
  2. Orzechy kroimy na drobno i lekko podprażamy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy.
  3. Przygotowujemy osobno sos. Najlepiej zrobić to w zakrywanym słoiczku, żeby łatwiej połączyć ze sobą składniki. Wlewamy ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz nieco soli i pieprzu.
  4. Dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
  5. Poszczególne składniki możemy też układać bezpośrednio na talerzach gości. Najpierw kładziemy sałatę, potem gruszkę i ser pleśniowy.
  6. Posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Sałatka owocowa z boczkiem

Boczek w sałatce? I do tego z truskawkami? Na pierwszy rzut oka wydaje się to jakimś niezbyt smacznym żartem. A jednak! Okazuje się, że boczek doskonale współgra z owocami.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki lub dowolnego mixu sałat,
  • 250 g gotowego boczku smażonego sałatkowego, ewentualnie 500 g boczku wędzonego,
  • 1 pomarańcza,
  • 20 truskawek,
  • 20 pomidorków cherry,
  • 1 kostka sera feta lub sera sałatkowego typu feta,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.
dcngt2w

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie posiadamy gotowego smażonego boczku sałatkowego, musimy przygotować go samodzielnie.
  2. Wędzony boczek kroimy w dosyć drobne kawałeczki i podsmażamy na patelni do momentu zrumienienia i uzyskania chrupkości.
  3. Sałatę rwiemy na mniejsze fragmenty i umieszczamy w misce.
  4. Truskawki i pomidory kroimy na połówki. Pomarańcze pozbawiamy białych elementów i każdą cząstkę przekrajamy na kilka mniejszych.
  5. Fetę kroimy w kostkę.
  6. Wszystkie składniki układamy warstwowo i posypujemy boczkiem.
  7. Z musztardy, oliwy i miodu przygotowujemy sos i polewamy nim całość. Palce lizać!

Sałatka pomidorowa z miodem i miętą

Do dań z pomidorami (zupy pomidorowej, sosu do lasagne) od zawsze poleca się dodawanie odrobiny cukru. Okazuje się, że słodkie dodatki wydobywają z pomidora pełnię jego smaku. Może więc połączenie miodu z tym owocem wcale nie jest takie dziwne?

dcngt2w

Składniki:

  • 2 duże pomidory,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu tak, by nachodziły na siebie. Z miodu, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos, którym polewamy pomidory.
  2. Następnie posypujemy całość posiekaną miętą. Można też miętę dodać od razu do sosu.

Bardzo ciekawe są sałatki łączące w sobie słodycz ananasa lub brzoskwini z puszki z usmażoną lub ugotowaną piersią z kurczaka, curry, suszoną żurawiną. Dzięki własnej pomysłowości i chęci próbowania nowych smaków możemy odkryć naprawdę ciekawe propozycje, które zachwycą nas i naszych gości.

Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dcngt2w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcngt2w
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj