Zapomnij o nudnej sałatce! Najsmaczniejsze połączenia na talerzu

Sałatki sporządza się z gotowanych lub surowych warzyw, owoców, różnych rodzajów mięsa czy ryb. Ich bazę mogą stanowić sałaty, makarony, ryże, kasze, a nawet ziemniaki. Uzupełnieniem prawie zawsze jest sos zrobiony z majonezu, jogurtu czy też oliwy.

SałatkaJakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach?
Źródło zdjęć: © 123RF

Najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa, ale rodzaje i dowolność związana z tą potrawą jest ogromna. Jedne składniki pasują do siebie już na pierwszy rzut oka, inne – dopiero po spróbowaniu lub głębszym zastanowieniu. Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach? Przekonajcie się sami.

Sałatka z gruszki i sera pleśniowego

Połączenie słodkiej gruszki i lekko słonego sera pleśniowego daje niesamowite doznania smakowe. Na pewno taka sałatka spotka się z uznaniem wielu amatorów pysznej i niecodziennej kuchni.

Składniki:

  • ok. 180 g rukoli albo dowolnego mixu sałat,
  • 2 nieduże gruszki (albo 1 duża),
  • ¾ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić je pestkami słonecznika),
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Sałatę wrzucamy do większej miski, by dobrze było potem wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki gruszkę.
  2. Orzechy kroimy na drobno i lekko podprażamy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy.
  3. Przygotowujemy osobno sos. Najlepiej zrobić to w zakrywanym słoiczku, żeby łatwiej połączyć ze sobą składniki. Wlewamy ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz nieco soli i pieprzu.
  4. Dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
  5. Poszczególne składniki możemy też układać bezpośrednio na talerzach gości. Najpierw kładziemy sałatę, potem gruszkę i ser pleśniowy.
  6. Posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Sałatka owocowa z boczkiem

Boczek w sałatce? I do tego z truskawkami? Na pierwszy rzut oka wydaje się to jakimś niezbyt smacznym żartem. A jednak! Okazuje się, że boczek doskonale współgra z owocami.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki lub dowolnego mixu sałat,
  • 250 g gotowego boczku smażonego sałatkowego, ewentualnie 500 g boczku wędzonego,
  • 1 pomarańcza,
  • 20 truskawek,
  • 20 pomidorków cherry,
  • 1 kostka sera feta lub sera sałatkowego typu feta,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie posiadamy gotowego smażonego boczku sałatkowego, musimy przygotować go samodzielnie.
  2. Wędzony boczek kroimy w dosyć drobne kawałeczki i podsmażamy na patelni do momentu zrumienienia i uzyskania chrupkości.
  3. Sałatę rwiemy na mniejsze fragmenty i umieszczamy w misce.
  4. Truskawki i pomidory kroimy na połówki. Pomarańcze pozbawiamy białych elementów i każdą cząstkę przekrajamy na kilka mniejszych.
  5. Fetę kroimy w kostkę.
  6. Wszystkie składniki układamy warstwowo i posypujemy boczkiem.
  7. Z musztardy, oliwy i miodu przygotowujemy sos i polewamy nim całość. Palce lizać!

Sałatka pomidorowa z miodem i miętą

Do dań z pomidorami (zupy pomidorowej, sosu do lasagne) od zawsze poleca się dodawanie odrobiny cukru. Okazuje się, że słodkie dodatki wydobywają z pomidora pełnię jego smaku. Może więc połączenie miodu z tym owocem wcale nie jest takie dziwne?

Składniki:

  • 2 duże pomidory,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu tak, by nachodziły na siebie. Z miodu, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos, którym polewamy pomidory.
  2. Następnie posypujemy całość posiekaną miętą. Można też miętę dodać od razu do sosu.

Bardzo ciekawe są sałatki łączące w sobie słodycz ananasa lub brzoskwini z puszki z usmażoną lub ugotowaną piersią z kurczaka, curry, suszoną żurawiną. Dzięki własnej pomysłowości i chęci próbowania nowych smaków możemy odkryć naprawdę ciekawe propozycje, które zachwycą nas i naszych gości.

Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm