Zapomnij o nudnej sałatce! Najsmaczniejsze połączenia na talerzu
Sałatki sporządza się z gotowanych lub surowych warzyw, owoców, różnych rodzajów mięsa czy ryb. Ich bazę mogą stanowić sałaty, makarony, ryże, kasze, a nawet ziemniaki. Uzupełnieniem prawie zawsze jest sos zrobiony z majonezu, jogurtu czy też oliwy.
Najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa, ale rodzaje i dowolność związana z tą potrawą jest ogromna. Jedne składniki pasują do siebie już na pierwszy rzut oka, inne – dopiero po spróbowaniu lub głębszym zastanowieniu. Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach? Przekonajcie się sami.
Sałatka z gruszki i sera pleśniowego
Połączenie słodkiej gruszki i lekko słonego sera pleśniowego daje niesamowite doznania smakowe. Na pewno taka sałatka spotka się z uznaniem wielu amatorów pysznej i niecodziennej kuchni.
Składniki:
- ok. 180 g rukoli albo dowolnego mixu sałat,
- 2 nieduże gruszki (albo 1 duża),
- ¾ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić je pestkami słonecznika),
- 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
- łyżeczka musztardy,
- 3 łyżki octu balsamicznego,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Sałatę wrzucamy do większej miski, by dobrze było potem wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki gruszkę.
- Orzechy kroimy na drobno i lekko podprażamy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy.
- Przygotowujemy osobno sos. Najlepiej zrobić to w zakrywanym słoiczku, żeby łatwiej połączyć ze sobą składniki. Wlewamy ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz nieco soli i pieprzu.
- Dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
- Poszczególne składniki możemy też układać bezpośrednio na talerzach gości. Najpierw kładziemy sałatę, potem gruszkę i ser pleśniowy.
- Posypujemy orzechami i polewamy sosem.
Sałatka owocowa z boczkiem
Boczek w sałatce? I do tego z truskawkami? Na pierwszy rzut oka wydaje się to jakimś niezbyt smacznym żartem. A jednak! Okazuje się, że boczek doskonale współgra z owocami.
Składniki:
- 1 opakowanie roszponki lub dowolnego mixu sałat,
- 250 g gotowego boczku smażonego sałatkowego, ewentualnie 500 g boczku wędzonego,
- 1 pomarańcza,
- 20 truskawek,
- 20 pomidorków cherry,
- 1 kostka sera feta lub sera sałatkowego typu feta,
- 2 łyżki płynnego miodu,
- 3 łyżki musztardy,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Jeśli nie posiadamy gotowego smażonego boczku sałatkowego, musimy przygotować go samodzielnie.
- Wędzony boczek kroimy w dosyć drobne kawałeczki i podsmażamy na patelni do momentu zrumienienia i uzyskania chrupkości.
- Sałatę rwiemy na mniejsze fragmenty i umieszczamy w misce.
- Truskawki i pomidory kroimy na połówki. Pomarańcze pozbawiamy białych elementów i każdą cząstkę przekrajamy na kilka mniejszych.
- Fetę kroimy w kostkę.
- Wszystkie składniki układamy warstwowo i posypujemy boczkiem.
- Z musztardy, oliwy i miodu przygotowujemy sos i polewamy nim całość. Palce lizać!
Sałatka pomidorowa z miodem i miętą
Do dań z pomidorami (zupy pomidorowej, sosu do lasagne) od zawsze poleca się dodawanie odrobiny cukru. Okazuje się, że słodkie dodatki wydobywają z pomidora pełnię jego smaku. Może więc połączenie miodu z tym owocem wcale nie jest takie dziwne?
Składniki:
- 2 duże pomidory,
- 1 łyżka płynnego miodu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 spore ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka posiekanych liści mięty.
Przygotowanie:
- Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu tak, by nachodziły na siebie. Z miodu, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos, którym polewamy pomidory.
- Następnie posypujemy całość posiekaną miętą. Można też miętę dodać od razu do sosu.
Bardzo ciekawe są sałatki łączące w sobie słodycz ananasa lub brzoskwini z puszki z usmażoną lub ugotowaną piersią z kurczaka, curry, suszoną żurawiną. Dzięki własnej pomysłowości i chęci próbowania nowych smaków możemy odkryć naprawdę ciekawe propozycje, które zachwycą nas i naszych gości.