Zapomnij o nudnej sałatce! Najsmaczniejsze połączenia na talerzu

Sałatki sporządza się z gotowanych lub surowych warzyw, owoców, różnych rodzajów mięsa czy ryb. Ich bazę mogą stanowić sałaty, makarony, ryże, kasze, a nawet ziemniaki. Uzupełnieniem prawie zawsze jest sos zrobiony z majonezu, jogurtu czy też oliwy.

SałatkaJakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach?
Źródło zdjęć: © 123RF

Najpopularniejsza jest sałatka jarzynowa, ale rodzaje i dowolność związana z tą potrawą jest ogromna. Jedne składniki pasują do siebie już na pierwszy rzut oka, inne – dopiero po spróbowaniu lub głębszym zastanowieniu. Jakie są niecodzienne połączenia, które możemy spotkać w sałatkach? Przekonajcie się sami.

Sałatka z gruszki i sera pleśniowego

Połączenie słodkiej gruszki i lekko słonego sera pleśniowego daje niesamowite doznania smakowe. Na pewno taka sałatka spotka się z uznaniem wielu amatorów pysznej i niecodziennej kuchni.

Składniki:

  • ok. 180 g rukoli albo dowolnego mixu sałat,
  • 2 nieduże gruszki (albo 1 duża),
  • ¾ szklanki orzechów włoskich (można zastąpić je pestkami słonecznika),
  • 100 g niebieskiego sera pleśniowego,
  • łyżeczka musztardy,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Sałatę wrzucamy do większej miski, by dobrze było potem wymieszać wszystkie składniki. Dodajemy obraną i pokrojoną w półplasterki gruszkę.
  2. Orzechy kroimy na drobno i lekko podprażamy na suchej patelni. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Wszystko ze sobą mieszamy.
  3. Przygotowujemy osobno sos. Najlepiej zrobić to w zakrywanym słoiczku, żeby łatwiej połączyć ze sobą składniki. Wlewamy ocet balsamiczny, musztardę, miód oraz nieco soli i pieprzu.
  4. Dokładnie mieszamy, a następnie dolewamy oliwę z oliwek i znów mieszamy. Gotowym sosem polewamy sałatkę.
  5. Poszczególne składniki możemy też układać bezpośrednio na talerzach gości. Najpierw kładziemy sałatę, potem gruszkę i ser pleśniowy.
  6. Posypujemy orzechami i polewamy sosem.

Sałatka owocowa z boczkiem

Boczek w sałatce? I do tego z truskawkami? Na pierwszy rzut oka wydaje się to jakimś niezbyt smacznym żartem. A jednak! Okazuje się, że boczek doskonale współgra z owocami.

Składniki:

  • 1 opakowanie roszponki lub dowolnego mixu sałat,
  • 250 g gotowego boczku smażonego sałatkowego, ewentualnie 500 g boczku wędzonego,
  • 1 pomarańcza,
  • 20 truskawek,
  • 20 pomidorków cherry,
  • 1 kostka sera feta lub sera sałatkowego typu feta,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 3 łyżki musztardy,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Jeśli nie posiadamy gotowego smażonego boczku sałatkowego, musimy przygotować go samodzielnie.
  2. Wędzony boczek kroimy w dosyć drobne kawałeczki i podsmażamy na patelni do momentu zrumienienia i uzyskania chrupkości.
  3. Sałatę rwiemy na mniejsze fragmenty i umieszczamy w misce.
  4. Truskawki i pomidory kroimy na połówki. Pomarańcze pozbawiamy białych elementów i każdą cząstkę przekrajamy na kilka mniejszych.
  5. Fetę kroimy w kostkę.
  6. Wszystkie składniki układamy warstwowo i posypujemy boczkiem.
  7. Z musztardy, oliwy i miodu przygotowujemy sos i polewamy nim całość. Palce lizać!

Sałatka pomidorowa z miodem i miętą

Do dań z pomidorami (zupy pomidorowej, sosu do lasagne) od zawsze poleca się dodawanie odrobiny cukru. Okazuje się, że słodkie dodatki wydobywają z pomidora pełnię jego smaku. Może więc połączenie miodu z tym owocem wcale nie jest takie dziwne?

Składniki:

  • 2 duże pomidory,
  • 1 łyżka płynnego miodu,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 spore ząbki czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanych liści mięty.

Przygotowanie:

  1. Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu tak, by nachodziły na siebie. Z miodu, oliwy i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowujemy sos, którym polewamy pomidory.
  2. Następnie posypujemy całość posiekaną miętą. Można też miętę dodać od razu do sosu.

Bardzo ciekawe są sałatki łączące w sobie słodycz ananasa lub brzoskwini z puszki z usmażoną lub ugotowaną piersią z kurczaka, curry, suszoną żurawiną. Dzięki własnej pomysłowości i chęci próbowania nowych smaków możemy odkryć naprawdę ciekawe propozycje, które zachwycą nas i naszych gości.

Tabbouleh – libańska sałatka z kaszą bulgur

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości