Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

/ 6Dobry chlebak

Obraz
© Shutterstock.com

Czerstwienie to naturalny proces. Jednak możemy go spowolnić. Pieczywo należy trzymać w zamykanym pudełku lub w papierowej torbie. Wybierając chlebak, zwróć uwagę, by był wykonany z naturalnego drewna, a nie z plastiku czy metalu. Chleb potrzebuje również odpowiedniego poziomu wilgotności. W tym celu warto raz na 2-3 dni włożyć do pojemnika połówkę jabłka. Po przyniesieniu pieczywa do domu, wyjmij je z foliowego worka. Bez dostępu powietrza spleśnieje.

/ 6Lniany woreczek

Obraz
© Fotolia

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki. Można je kupić m.in. na lokalnych targach lub w internetowych sklepach. W odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają wypiekom dłużej zachować świeżość.

/ 6Bez pleśni

Obraz
© 123RF.COM

Aby uniknąć pleśni, przecieraj chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Skutecznym sposobem zapobiegania pleśni jest mrożenie. Czynnikiem spowalniającym pleśnienie jest także zwiększenie kwasowości. Zakwaszenie chleba, np. przy użyciu naturalnego zakwasu, spowalnia proces pleśnienia, chociaż nie hamuje go zupełnie. Z powodzeniem sprawdzi się również suszenie. Jeśli zatem pieczywo wyschnie, a nie spleśnieje, nie oznacza to, że dodano do niego "chemii". Również pieczywo cukiernicze, np. sucharki, pierniki, herbatniki, słomka ptysiowa, bezy, jest nieatrakcyjne dla pleśni, ponieważ zawiera mało wody.

/ 6Pieczywo nie lubi chłodu

Obraz
© iStock.com

Świeży chleb nie lubi chłodu! Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej - między 18-22 stopni.

/ 6A co jeśli sczerstwieje?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli zapomnisz schować bułki do chlebaka lub przykryć je ściereczką, staną się twarde. Można jednak je uratować. Wystarczy zmoczyć lekko wodą lub wodą z odrobiną mleka i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Błyskawicznie odzyskają swoją utraconą świeżość. Innym sposobem wykorzystania takiego czerstwego pieczywa jest zrobienie z niego domowej bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce