Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

/ 6Dobry chlebak

Obraz
© Shutterstock.com

Czerstwienie to naturalny proces. Jednak możemy go spowolnić. Pieczywo należy trzymać w zamykanym pudełku lub w papierowej torbie. Wybierając chlebak, zwróć uwagę, by był wykonany z naturalnego drewna, a nie z plastiku czy metalu. Chleb potrzebuje również odpowiedniego poziomu wilgotności. W tym celu warto raz na 2-3 dni włożyć do pojemnika połówkę jabłka. Po przyniesieniu pieczywa do domu, wyjmij je z foliowego worka. Bez dostępu powietrza spleśnieje.

/ 6Lniany woreczek

Obraz
© Fotolia

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki. Można je kupić m.in. na lokalnych targach lub w internetowych sklepach. W odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają wypiekom dłużej zachować świeżość.

/ 6Bez pleśni

Obraz
© 123RF.COM

Aby uniknąć pleśni, przecieraj chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Skutecznym sposobem zapobiegania pleśni jest mrożenie. Czynnikiem spowalniającym pleśnienie jest także zwiększenie kwasowości. Zakwaszenie chleba, np. przy użyciu naturalnego zakwasu, spowalnia proces pleśnienia, chociaż nie hamuje go zupełnie. Z powodzeniem sprawdzi się również suszenie. Jeśli zatem pieczywo wyschnie, a nie spleśnieje, nie oznacza to, że dodano do niego "chemii". Również pieczywo cukiernicze, np. sucharki, pierniki, herbatniki, słomka ptysiowa, bezy, jest nieatrakcyjne dla pleśni, ponieważ zawiera mało wody.

/ 6Pieczywo nie lubi chłodu

Obraz
© iStock.com

Świeży chleb nie lubi chłodu! Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej - między 18-22 stopni.

/ 6A co jeśli sczerstwieje?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli zapomnisz schować bułki do chlebaka lub przykryć je ściereczką, staną się twarde. Można jednak je uratować. Wystarczy zmoczyć lekko wodą lub wodą z odrobiną mleka i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Błyskawicznie odzyskają swoją utraconą świeżość. Innym sposobem wykorzystania takiego czerstwego pieczywa jest zrobienie z niego domowej bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia