Zapomnij o czerstwym pieczywie. Dzięki tym radom zawsze będzie świeże

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
Katarzyna Gileta

/ 6Warto wiedzieć

Obraz
© Shutterstock.com

Świeży, pachnący chleb z chrupiącą skórką to doskonały przepis na udany dzień. Co zrobić, by pieczywo dłużej zachowało świeżość? Wystarczy poznać kilka prostych zasad. Bochenek nie wyschnie ani nie spleśnieje.

/ 6Dobry chlebak

Obraz
© Shutterstock.com

Czerstwienie to naturalny proces. Jednak możemy go spowolnić. Pieczywo należy trzymać w zamykanym pudełku lub w papierowej torbie. Wybierając chlebak, zwróć uwagę, by był wykonany z naturalnego drewna, a nie z plastiku czy metalu. Chleb potrzebuje również odpowiedniego poziomu wilgotności. W tym celu warto raz na 2-3 dni włożyć do pojemnika połówkę jabłka. Po przyniesieniu pieczywa do domu, wyjmij je z foliowego worka. Bez dostępu powietrza spleśnieje.

/ 6Lniany woreczek

Obraz
© Fotolia

Innym sprawdzonym sposobem na przechowywanie pieczywa są lniane woreczki. Można je kupić m.in. na lokalnych targach lub w internetowych sklepach. W odróżnieniu od toreb plastikowych, pozwalają wypiekom dłużej zachować świeżość.

/ 6Bez pleśni

Obraz
© 123RF.COM

Aby uniknąć pleśni, przecieraj chlebak raz w tygodniu wodą z octem. Skutecznym sposobem zapobiegania pleśni jest mrożenie. Czynnikiem spowalniającym pleśnienie jest także zwiększenie kwasowości. Zakwaszenie chleba, np. przy użyciu naturalnego zakwasu, spowalnia proces pleśnienia, chociaż nie hamuje go zupełnie. Z powodzeniem sprawdzi się również suszenie. Jeśli zatem pieczywo wyschnie, a nie spleśnieje, nie oznacza to, że dodano do niego "chemii". Również pieczywo cukiernicze, np. sucharki, pierniki, herbatniki, słomka ptysiowa, bezy, jest nieatrakcyjne dla pleśni, ponieważ zawiera mało wody.

/ 6Pieczywo nie lubi chłodu

Obraz
© iStock.com

Świeży chleb nie lubi chłodu! Mrożenie to jedyny moment, kiedy powinniśmy używać niskich temperatur do przechowywania pieczywa. Trzymanie go w lodówce to jeden z podstawowych błędów popełnianych przez większość z nas. Pieczywo najszybciej czerstwieje właśnie w temperaturze od 0 do 10 stopni Celsjusza. Najlepiej więc trzymać je w tzw. temperaturze pokojowej - między 18-22 stopni.

/ 6A co jeśli sczerstwieje?

Obraz
© Shutterstock.com

Jeśli zapomnisz schować bułki do chlebaka lub przykryć je ściereczką, staną się twarde. Można jednak je uratować. Wystarczy zmoczyć lekko wodą lub wodą z odrobiną mleka i włożyć na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Błyskawicznie odzyskają swoją utraconą świeżość. Innym sposobem wykorzystania takiego czerstwego pieczywa jest zrobienie z niego domowej bułki tartej.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce