Zapiekanki na stół. Jesienne pomysły na sycący obiad

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Zapiekanka ziemniaczana z cukinią

Obraz
© 123RF

Nadchodzą jesienne chłody. Czas rozgrzać nasze brzuchy. Nie masz pomysłu z czego zrobić zapiekanki? Nic straconego. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.

Składniki: 2 małe cukinie lub 1 duża, 4 duże ziemniaki, 1 cebula, 100 g sera Ementaler, 2 jajka, 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn,

Przepis: Cukinie umyć i pokroić w plastry. Następnie ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnymi. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Układać kolejno warstwy ziemniaków, cebuli i cukinii. Na koniec polej sosem jajecznym. Zapiekać godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.

/ 5Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym

Obraz
© 123RF

* Składniki:* 300 g makaronu penne, 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka tartego parmezanu, 2 łyżki oleju, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz

Przepis: Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę i czosnek, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Później do mięsa dodaj puszkę pomidorów i wszystko razem podgotuj. Zetrzyj ser na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wyłóż makaronem, po czym wylej sos pomidorowo-mięsny i posyp na wierzchu serem. Zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

/ 5Zapiekany ryż z jabłkiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 5 jabłek, 3 woreczki ryżu, 4 jajka, cynamon mielony, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3/4 szklanki śmietany

Przepis: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Następnie łączymy ryż z jabłkiem. Później robimy kogel-mogel: oddzielamy jajka, żółtka ukręcamy z cukrem i śmietaną. Po czym wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i na nią kładziemy ubite białka. Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach. Białko musi mieć złotawy kolor.

/ 5Zapiekanka z boczkiem

Obraz
© 123RF

Składniki: 180 g boczku pokrojonego w kostkę, 4 ziemniaki, 250 g śmietany 12 proc, 60 ml mleka, 1 szklanka startego sera Gouda, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, przypraw sól i pieprz

Przepis: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z mlekiem i doprawić. Brytfankę natłuścić olejem i po kolei układać ziemniaki boczek i ser. Całość zalać sosem. Piec ok. 45 min w temperaturze 200 stopni.

/ 5Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym

Obraz
© 123RF

Składniki: 1 duży bakłażan, 1 garść świeżej posiekanej bazylii, 1 puszka pomidorów, 100 g sera typu Feta, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, przyprawy: sól i pieprz

*Przepis: *Bakłażana umyj i pokrój w cienkie paski, następnie oprósz solą i pozostaw na 30 min. Po tym czasie warzywo podpiecz w piekarniku, ok. 20 min (musi się zarumienić). Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj puszkę pomidorów oraz bazylię i duś przez ok.15 min. Ser pokrój w kostkę. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż bakłażana, polej sosem i posyp serem typu Feta. Piecz przez 40 min w 180 stopniach.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę