Zapiekanka ziemniaczana z cukinią
Nadchodzą jesienne chłody. Czas rozgrzać nasze brzuchy. Nie masz pomysłu z czego zrobić zapiekanki? Nic straconego. Zapraszamy do naszej galerii inspiracji.
Składniki: 2 małe cukinie lub 1 duża, 4 duże ziemniaki, 1 cebula, 100 g sera Ementaler, 2 jajka, 150 g jogurtu naturalnego, 2 łyżki oleju, przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn,
Przepis: Cukinie umyć i pokroić w plastry. Następnie ziemniaki oraz cebulę obrać i pokroić w cienkie plasterki. Jajka roztrzepać z jogurtem naturalnymi. Doprawić rozmarynem, solą i pieprzem. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Naczynie żaroodporne nasmarować olejem. Układać kolejno warstwy ziemniaków, cebuli i cukinii. Na koniec polej sosem jajecznym. Zapiekać godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
* Składniki:* 300 g makaronu penne, 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, 1 puszka pomidorów, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 szklanka tartego parmezanu, 2 łyżki oleju, przyprawy: ostra papryka, sól, pieprz
Przepis: Makaron penne gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzanym oleju zeszklij poszatkowaną cebulkę i czosnek, a następnie dodaj mięso i podsmaż. Później do mięsa dodaj puszkę pomidorów i wszystko razem podgotuj. Zetrzyj ser na grubych oczkach. Naczynie żaroodporne wyłóż makaronem, po czym wylej sos pomidorowo-mięsny i posyp na wierzchu serem. Zapiekankę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
Zapiekany ryż z jabłkiem
Składniki: 5 jabłek, 3 woreczki ryżu, 4 jajka, cynamon mielony, 1/2 szklanki brązowego cukru, 3/4 szklanki śmietany
Przepis: Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, jabłka obieramy i trzemy na dużych oczkach. Następnie łączymy ryż z jabłkiem. Później robimy kogel-mogel: oddzielamy jajka, żółtka ukręcamy z cukrem i śmietaną. Po czym wlewamy do naszego ryżu z jabłkami i mieszamy. Z białek ubijamy pianę na sztywno. Masę przekładamy do naczynia żaroodpornego i na nią kładziemy ubite białka. Pieczemy przez 30 min w 180 stopniach. Białko musi mieć złotawy kolor.
Zapiekanka z boczkiem
Składniki: 180 g boczku pokrojonego w kostkę, 4 ziemniaki, 250 g śmietany 12 proc, 60 ml mleka, 1 szklanka startego sera Gouda, 2 łyżki oleju, 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej, przypraw sól i pieprz
Przepis: Ziemniaki obrać i pokroić w plastry. Śmietanę wymieszać z mlekiem i doprawić. Brytfankę natłuścić olejem i po kolei układać ziemniaki boczek i ser. Całość zalać sosem. Piec ok. 45 min w temperaturze 200 stopni.
Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym
Składniki: 1 duży bakłażan, 1 garść świeżej posiekanej bazylii, 1 puszka pomidorów, 100 g sera typu Feta, 2 ząbki czosnku, 1 cebula, przyprawy: sól i pieprz
*Przepis: *Bakłażana umyj i pokrój w cienkie paski, następnie oprósz solą i pozostaw na 30 min. Po tym czasie warzywo podpiecz w piekarniku, ok. 20 min (musi się zarumienić). Na patelni rozgrzej olej i wrzuć posiekany czosnek i cebulę. Następnie dodaj puszkę pomidorów oraz bazylię i duś przez ok.15 min. Ser pokrój w kostkę. Na dnie żaroodpornego naczynia rozłóż bakłażana, polej sosem i posyp serem typu Feta. Piecz przez 40 min w 180 stopniach.