Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem

Pyszne i szybkie danie to sposób na wykorzystanie resztek.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.daylicooking.pl

Co zrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Jak radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", wystarczy dobrać do niej odpowiednie składniki, np. tuńczyka i jajko, i gotowe!

Składniki na 4 porcje:
8 średnich ziemniaków
1 puszka tuńczyka w oliwie (160 g)
4 jajka
parmezan
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szczypiorek

Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Można oczywiście wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu. Obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem. Ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy. Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 10 minut do odpowiedniego ścięcia jajka - jeśli wolimy bardziej ścięte, wtedy zapiekać dłużej. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Nazywany "rośliną nieśmiertelności". Sok z niego uszczelnia jelita i zapobiega zaparciom
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Wystarczy 5 sztuk dziennie. Jelita się zregenerują, a serce będzie jak dzwon
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Ceniona przez kucharzy z całego świata. W dodatku jest całkiem tania
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Idealne dla seniorów i dzieci. Mało tłuszczu, dużo białka i ogrom wartości
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg