Trwa ładowanie...

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiem

Pyszne i szybkie danie to sposób na wykorzystanie resztek.

Zapiekanka ziemniaczana z tuńczykiem i jajkiemŹródło: www.daylicooking.pl
d2sg7b7
d2sg7b7

Co zrobić z ugotowanymi poprzedniego dnia ziemniakami, których szkoda wyrzucić? Czasami zostaje ich kilka, zbyt mało, aby zrobić z nich na przykład kluski czy kopytka. Można jednak zrobić zapiekankę, w której będą stanowiły bazę. Jak radzi Małgorzata Kijowska, autorka bloga "Daylicooking", wystarczy dobrać do niej odpowiednie składniki, np. tuńczyka i jajko, i gotowe!

Składniki na 4 porcje:
8 średnich ziemniaków
1 puszka tuńczyka w oliwie (160 g)
4 jajka
parmezan
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki lub szczypiorek

Ziemniaki ugotować w mundurkach i wystudzić. Można oczywiście wykorzystać te, które pozostały z poprzedniego obiadu. Obrać i pokroić w średniej grubości plastry. Foremki do zapiekania wysmarować oliwą z puszki z tuńczykiem. Ułożyć ziemniaki, posolić i przyprawić pieprzem. Na ziemniakach ułożyć rozdrobnionego tuńczyka i skropić resztą oliwy. Na wierzch wbić jajko, przyprawić je solą i pieprzem i posypać po wierzchu startym parmezanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać około 10 minut do odpowiedniego ścięcia jajka - jeśli wolimy bardziej ścięte, wtedy zapiekać dłużej. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.

d2sg7b7
d2sg7b7
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2sg7b7
Więcej tematów