Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem
Łosoś to jedna z chętniej kupowanych ryb. Nic dziwnego, łosoś jest smaczny, łatwo do przyrządzenia i doskonale komponuje się z innymi składnikami. Jeśli akurat masz w lodówce filet z łososia, możesz z niego wyczarować przepyszną zapiekankę.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 400 g fileta z łososia
- 6 średnich ziemniaków
- 500 g świeżego szpinaku
- gałka muszkatołowa
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki gęstej śmietany
- sól, pieprz do smaku
- masło do wysmarowania formy
- koperek do podania
- Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Następnie pokroić na paseczki, przykryć i wstawić do lodówki na kwadrans.
- Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować lub cienko obrać. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 minut (na pół twardo). Odcedzić, pokroić na grubsze plastry.
- Szpinak poddusić wraz z rozgniecionym czosnkiem, doprawić delikatnie solą i świeżo startą gałką. Po chwili dodać śmietanę.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry ziemniaków, paseczki łososia i szpinak. Przykryć i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby wierzch zapiekanki się zrumienił. Podawać na ciepło z koperkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze