Trwa ładowanie...
d332qlx
28-09-2022 08:45

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

Przepis

Łosoś to jedna z chętniej kupowanych ryb. Nic dziwnego, łosoś jest smaczny, łatwo do przyrządzenia i doskonale komponuje się z innymi składnikami. Jeśli akurat masz w lodówce filet z łososia, możesz z niego wyczarować przepyszną zapiekankę.

d332qlx
3.1
(23 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 400 g fileta z łososia
  • 6 średnich ziemniaków
  • 500 g świeżego szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • koperek do podania
Przepis
  • Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Następnie pokroić na paseczki, przykryć i wstawić do lodówki na kwadrans.
  • Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować lub cienko obrać. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 minut (na pół twardo). Odcedzić, pokroić na grubsze plastry.
  • Szpinak poddusić wraz z rozgniecionym czosnkiem, doprawić delikatnie solą i świeżo startą gałką. Po chwili dodać śmietanę.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry ziemniaków, paseczki łososia i szpinak. Przykryć i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby wierzch zapiekanki się zrumienił. Podawać na ciepło z koperkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d332qlx
d332qlx
d332qlx
d332qlx
Więcej tematów
d332qlx