Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i szpinakiem

Łosoś to jedna z chętniej kupowanych ryb. Nic dziwnego, łosoś jest smaczny, łatwo do przyrządzenia i doskonale komponuje się z innymi składnikami. Jeśli akurat masz w lodówce filet z łososia, możesz z niego wyczarować przepyszną zapiekankę.

Zapiekanka z łososiemZapiekanka z łososiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 400 g fileta z łososia
  • 6 średnich ziemniaków
  • 500 g świeżego szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki gęstej śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania formy
  • koperek do podania

Przepis

  • Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Następnie pokroić na paseczki, przykryć i wstawić do lodówki na kwadrans.
  • Ziemniaki umyć i dokładnie wyszorować lub cienko obrać. Gotować w osolonym wrzątku ok. 10 minut (na pół twardo). Odcedzić, pokroić na grubsze plastry.
  • Szpinak poddusić wraz z rozgniecionym czosnkiem, doprawić delikatnie solą i świeżo startą gałką. Po chwili dodać śmietanę.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i układać na przemian plastry ziemniaków, paseczki łososia i szpinak. Przykryć i zapiekać ok. 30 minut w 180 stopniach. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę, aby wierzch zapiekanki się zrumienił. Podawać na ciepło z koperkiem.
Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca