Trwa ładowanie...
d3zrlz5
03-02-2021 10:21

Obiad za 15 złotych. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i pieczarkami

Przepis

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami to świetny pomysł na pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zamiast boczku możecie użyć kiełbasy lub innej wędliny. Jednak danie doskonale smakuje również w wersji wegetariańskiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

d3zrlz5
4.7
(35 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 5 średnich ziemniaków
  • 150 g boczku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 ml śmietany 18 proc.
  • 100 g pieczarek
  • 150 twardego sera żółtego
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • koperek do podania (opcjonalnie)
Przepis
  • Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach z odrobiną soli (mogą być lekko twarde). Po ugotowaniu obrać i pokroić w grube talarki.
  • Pieczarki obrać, przepłukać, pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po około 3 minutach dodać pieczarki i smażyć do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną.
  • Boczek pokroić w grubą kostkę, podsmażyć, połączyć z cebulą i pieczarkami.
  • Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, podzielić ziemniaki na trzy części. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, dodać połowę boczku i pieczarek, przykryć kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Na wierzch ułożyć resztę ziemniaków.
  • Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Polać całość zapiekanki.
  • Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni C, przez około pół godziny. Podawać na gorąco, np. z dodatkiem koperku.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Obiad za 15 złotych. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i pieczarkami
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
6

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
d3zrlz5
Więcej tematów
d3zrlz5

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj