Obiad za 15 złotych. Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z boczkiem i pieczarkami
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i pieczarkami to świetny pomysł na pyszny i tani obiad dla całej rodziny. Zapiekanka jest banalnie prosta w przygotowaniu. Zamiast boczku możecie użyć kiełbasy lub innej wędliny. Jednak danie doskonale smakuje również w wersji wegetariańskiej. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 5 średnich ziemniaków
- 150 g boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml śmietany 18 proc.
- 100 g pieczarek
- 150 twardego sera żółtego
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
- koperek do podania (opcjonalnie)
- Wyszorowane ziemniaki ugotować w mundurkach z odrobiną soli (mogą być lekko twarde). Po ugotowaniu obrać i pokroić w grube talarki.
- Pieczarki obrać, przepłukać, pokroić w grubsze plasterki. Cebulę obrać, pokroić w piórka i zeszklić na patelni razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po około 3 minutach dodać pieczarki i smażyć do momentu, gdy puszczą sok i zmiękną.
- Boczek pokroić w grubą kostkę, podsmażyć, połączyć z cebulą i pieczarkami.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, podzielić ziemniaki na trzy części. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków, dodać połowę boczku i pieczarek, przykryć kolejną partią ziemniaków, drugą połową farszu z pieczarek i boczku. Na wierzch ułożyć resztę ziemniaków.
- Śmietanę wymieszać z jajkiem, przyprawami i startym żółtym serem. Polać całość zapiekanki.
- Piec w piekarniku nagrzanym wcześniej do 180 stopni C, przez około pół godziny. Podawać na gorąco, np. z dodatkiem koperku.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze