Zapiekanka z ciasta drożdżowego, jagód, czekolady i mascarpone

Obraz

Składniki

  • Ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 g drobnego cukru
  • 250 g mąki białej (wykorzystana mąka orkiszowa biała).
  • Masa:
  • 1 serek (250 g) mascarpone
  • 140 g cukru
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego/z prawdziwą wanilią
  • 200 ml mleka
  • ok. 200 g czekoladowych kropelek lub posiekanej czekolady
  • ok. 150 g jagód
  • Do podania: lody waniliowe lub śmietankowe

Przepis

To kolejny deser, który można przygotować bardzo szybko, jeśli ma się gotowe ciasto drożdżowe (czasem zostaje nam resztka przy okazji robienia pizzy). Jeśli nie mamy gotowego ciasta, to możemy skorzystać z poniższego przepisu. Jednak czas rośnięcia ciasta znacznie wydłuży proces przygotowania deseru. Ciasto można podawać na ciepło wraz z gałką lodów.

Przepis

Przygotowujemy rozczyn. Do miseczki wkruszamy drożdże. Dodajemy 1 łyżkę cukru i zalewamy 50 ml letniego mleka (pamiętajmy, że mleko nie może być gorące, bo temperatura zabije drożdże). Mieszamy do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki i mieszamy tak, aby nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20-30 minut. Rozczyn powinien znacznie zwiększyć swoją objętość.

Przepis

Do miski z mąką wlewamy gotowy rozczyn i mieszamy. Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy odpowiednio długo, żeby było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę i wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ręczniczkiem kuchennym i pozostawiamy, aby urosło na ok. 1 godzinę.

Przepis

Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Wystarczy kilka zagnieceń, aby usunąć pęcherzyki. Z ciasta formujemy wałek i kroimy na kawałki wielkości ok. 3 cm. Układamy je w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania, w pewnej odległości od siebie. Na wierzch ciasta wysypujemy opłukane jagody oraz kropelki czekolady.

Przepis

Za pomocą miksera mieszamy serek mascarpone z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajka i mieszamy. Dodajemy mleko i ponownie mieszamy. Masę wlewamy na ciasto, jagodę i czekoladę.

Przepis

Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 35 minut. Ciasto powinno być zrumienione, ale nie przypalone.

Przepis

Ciasto podajemy lekko ciepłe dodając do każdego kawałka gałkę lodów.

Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce