Zapiekanka z bułkami i indykiem

Zawsze się udaje. Długo syci. Smakuje gorąca, zaraz po upieczeniu i w zimnym wydaniu zabrana następnego dnia do pracy.

Prosty przepis na zapiekankę, by nie wywalać resztek jedzenia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Drozdek

Zapiekanka nie kaprysi w sprawie składników, pasuje jej makaron, który nie zmieścił się do popołudniowej zupy, fasolka, co miała być do sałatki czy niezjedzony na obiad ryż. Ja dorzucam do niej także bułki, które przestały chrupać, kawałki mięsa i koniecznie warzywa. Niecałą godzinę później stawiam na stół danie, które nigdy nie rozczarowuje.

Składniki:

bułki,
kawałek filetu z indyka lub kilka plastrów szynki drobiowej,
por,
cebula,
masło do smażenia,
śmietana,
jajka
ser żółty lub pleśniowy,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Bułki pokrój w kostkę. Por i filety umyj, osusz. Mięso pokrój w plastry – jeśli zamiast indyka masz szynkę, wystarczy porwać ją na kawałki. Por i cebulę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso, przesmaż przez pół minuty i dodaj por oraz cebulę, dopraw solą, pieprzem, wlej 3 łyżki wody, duś 2 minuty. W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na dnie kawałki bułki. Włóż na nie gorące mięso z warzywami. Śmietanę wymieszaj z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Mięso posyp pokruszonym lub startym serem, po czym wlej masę na zapiekankę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Przepis pochodzi z książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" autorstwa Sylwii Majcher.

Obraz
© Materiały prasowe
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥