Zapiekanka z bułkami i indykiem

Zawsze się udaje. Długo syci. Smakuje gorąca, zaraz po upieczeniu i w zimnym wydaniu zabrana następnego dnia do pracy.

Prosty przepis na zapiekankę, by nie wywalać resztek jedzenia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Drozdek

Zapiekanka nie kaprysi w sprawie składników, pasuje jej makaron, który nie zmieścił się do popołudniowej zupy, fasolka, co miała być do sałatki czy niezjedzony na obiad ryż. Ja dorzucam do niej także bułki, które przestały chrupać, kawałki mięsa i koniecznie warzywa. Niecałą godzinę później stawiam na stół danie, które nigdy nie rozczarowuje.

Składniki:

bułki,
kawałek filetu z indyka lub kilka plastrów szynki drobiowej,
por,
cebula,
masło do smażenia,
śmietana,
jajka
ser żółty lub pleśniowy,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Bułki pokrój w kostkę. Por i filety umyj, osusz. Mięso pokrój w plastry – jeśli zamiast indyka masz szynkę, wystarczy porwać ją na kawałki. Por i cebulę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso, przesmaż przez pół minuty i dodaj por oraz cebulę, dopraw solą, pieprzem, wlej 3 łyżki wody, duś 2 minuty. W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na dnie kawałki bułki. Włóż na nie gorące mięso z warzywami. Śmietanę wymieszaj z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Mięso posyp pokruszonym lub startym serem, po czym wlej masę na zapiekankę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Przepis pochodzi z książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" autorstwa Sylwii Majcher.

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu