Zapiekanka z bułkami i indykiem

Zawsze się udaje. Długo syci. Smakuje gorąca, zaraz po upieczeniu i w zimnym wydaniu zabrana następnego dnia do pracy.

Prosty przepis na zapiekankę, by nie wywalać resztek jedzenia
Źródło zdjęć: © Materiały prasowe
Magdalena Drozdek

Zapiekanka nie kaprysi w sprawie składników, pasuje jej makaron, który nie zmieścił się do popołudniowej zupy, fasolka, co miała być do sałatki czy niezjedzony na obiad ryż. Ja dorzucam do niej także bułki, które przestały chrupać, kawałki mięsa i koniecznie warzywa. Niecałą godzinę później stawiam na stół danie, które nigdy nie rozczarowuje.

Składniki:

bułki,
kawałek filetu z indyka lub kilka plastrów szynki drobiowej,
por,
cebula,
masło do smażenia,
śmietana,
jajka
ser żółty lub pleśniowy,
natka pietruszki,
sól, pieprz

Bułki pokrój w kostkę. Por i filety umyj, osusz. Mięso pokrój w plastry – jeśli zamiast indyka masz szynkę, wystarczy porwać ją na kawałki. Por i cebulę pokrój drobno. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć mięso, przesmaż przez pół minuty i dodaj por oraz cebulę, dopraw solą, pieprzem, wlej 3 łyżki wody, duś 2 minuty. W tym czasie naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i ułóż na dnie kawałki bułki. Włóż na nie gorące mięso z warzywami. Śmietanę wymieszaj z jajkami i posiekaną natką pietruszki. Mięso posyp pokruszonym lub startym serem, po czym wlej masę na zapiekankę. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut.

Przepis pochodzi z książki "Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku" autorstwa Sylwii Majcher.

Obraz
© Materiały prasowe

Wybrane dla Ciebie

Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm