Trwa ładowanie...
d19nysu
23-05-2022 15:01

Zapiekanka rybna z porami

Przepis

Ryba zapiekana z porami wspaniale sprawdzi się na obiad. To wyśmienite połączenie zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zapiekankę możesz podać z ryżem lub ziemniakami.

d19nysu
3.3
(7 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: H.LEITNER
Składniki
  • 1 kg filetów rybnych (mintaj lub morszczuk)
  • 3 pory
  • 20 ml śmietany kremówki
  • 150 g sera żółtego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki masła
  • gałka muszkatołowa,
  • sól, pieprz
Przepis
  • Pory oczyścić, umyć, pokroić w cienkie talarki i podsmażyć na maśle. Kiedy pory zmiękną, przełożyć do miski.
  • Na pozostałym tłuszczu krótko obsmażyć filety rybne. Obsmażone ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, posmarowanego łyżką masła - posolić, popieprzyć. Na rybach ułożyć warstwę podsmażonych porów.
  • W oddzielnym naczyniu wymieszać śmietanę, jajko i starty żółty ser. Solimy, pieprzymy do smaku nie żałując startej gałki muszkatołowej.
  • Tę masę rozprowadzamy po wierzchu jako trzecią warstwę. Naczynie wstawiamy do uprzednio nagrzanego piekarnika i zapiekamy w temp. 200 st. C, aż powstanie lekko brązowa skórka. podawać z ziemniakami z wody lub pieczywem

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zapiekanka rybna z porami
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d19nysu
d19nysu
d19nysu
d19nysu
Więcej tematów
d19nysu