Zapiekanka po nelsońsku z grzybami i żółtym serem
Ziemniaki po nelsońsku to przepyszna zapiekanka z ziemniaków, grzybów i jajek. W naszym przepisie jest jeszcze boczek, dzięki czemu danie nabiera dodatkowego aromatu. Przepis jest bardzo prosty, wypróbujcie koniecznie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zapiekanki
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- 8 średnich ziemniaków
 - 200 g wędzonego boczku
 - 2 średnie cebule
 - 4 jajka
 - 20 g suszonych podgrzybków
 - 100 g sera żółtego
 - mąka
 - sól do smaku
 - pieprz do smaku
 - sos sojowy do smaku
 - majeranek do smaku
 
Przepis
Ziemniaki ugotować na półtwardo i ostudzić. Boczek pokroić w plasterki, cebulę w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Jajka ugotować na twardo. 
Grzyby namoczyć, ugotować do miękkości, pokroić i podsmażyć na oleju z cebulą. Podlać wodą i częścią wywaru po grzybach. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym, a następnie zagęścić zawiesiną z mąki i wody. 
W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwowo: ziemniaki pokrojone w plasterki, boczek z cebulą, jajka pokrojone w cząstki i znowu ziemniaki. 
Każdą warstwę doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Całość zalać sosem grzybowym, a na wierzch ułożyć plasterki sera. 
Zapiec w piekarniku ok. 30 minut w temp. 180 st. C.