Zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Lepszego przepisu nie znajdziesz
Nie znamy nikogo, kto oparłby się tej pysznej zapiekance. jest w niej wszystko, czego potrzebujemy w chłodny zimowy dzień. Ziemniaki, dobrze doprawione mięso i mnóstwo roztopionego sera.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1-1,2 kg mięsa mielonego
- 1 kg ziemniaków
- kilka pomidorów
- 2 łyżeczek czosnku granulowanego
- 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
- 2-3 średnie cebule
- olej
- sól, pieprz do smaku
- 4 średnie łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- ok. 100 g mąki pszennej
- ok. 500 g sera żółtego (startego na tarce)
- ok. 20 ml śmietanki 18 proc.
- 1/2 litra bulionu
- Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie pokroić je w plasterki i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekanek.
- Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera.
- Mięso usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
- Wyłożyć na pomidory posypane serem. W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie, aby się nie przypalił.
- Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok. 20 minut.
Przepis dodał użytkownik suzume
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze