WAŻNE
TERAZ

Osiem goli w meczu FC Barcelony

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Lepszego przepisu nie znajdziesz

Nie znamy nikogo, kto oparłby się tej pysznej zapiekance. jest w niej wszystko, czego potrzebujemy w chłodny zimowy dzień. Ziemniaki, dobrze doprawione mięso i mnóstwo roztopionego sera.

Zapiekanka mięsno-ziemniaczana. Lepszego przepisu nie znajdzieszZapiekanka mięsno-ziemniaczana. Lepszego przepisu nie znajdziesz
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1-1,2 kg mięsa mielonego
  • 1 kg ziemniaków
  • kilka pomidorów
  • 2 łyżeczek czosnku granulowanego
  • 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich
  • 2-3 średnie cebule
  • olej
  • sól, pieprz do smaku
  • 4 średnie łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki masła
  • ok. 100 g mąki pszennej
  • ok. 500 g sera żółtego (startego na tarce)
  • ok. 20 ml śmietanki 18 proc.
  • 1/2 litra bulionu

Przepis

  • Ziemniaki ugotować w mundurkach, a następnie pokroić je w plasterki i rozłożyć w naczyniu żaroodpornym lub w formie do zapiekanek.
  • Na ziemniaki poukładać pokrojone w plastry pomidory i posypać 1/3 porcji startego sera.
  • Mięso usmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką i czosnkiem. Dodać przyprawy i koncentrat pomidorowy.
  • Wyłożyć na pomidory posypane serem. W rondlu rozpuścić masło i dodać mąkę. Dolać śmietanę i bulion, odrobinę ziół prowansalskich i 1/3 część sera. Zagotować sos, mieszając dokładnie, aby się nie przypalił.
  • Polać nim mięso, równo rozprowadzając i posypać pozostałym serem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.180 stopni na ok. 20 minut.
Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥