Zapiekanka mięsna w tortilli
Szybki obiad lub kolacja na gorąco. Dodatek sporej ilości sera oraz łatwość przygotowania sprawią, że trudno oprzeć się tej potrawie.
Składniki:
Szybki obiad lub kolacja na gorąco. Dodatek sporej ilości sera oraz łatwość przygotowania sprawią, że trudno oprzeć się tej potrawie. Potrzebne będą: 500 g mięsa mielonego z indyka, 300 ml passaty pomidorowej, 1 puszka kukurydzy, 1 czerwona cebula, 1 pęczek natki pietruszki, 200 g startego twardego sera żółtego np. cheddar, 200 g kremowego serka, 100 g mozzarelli do zapiekania, 1 cukinia, 1 duży ząbek czosnku, 2 łyżki oleju do smażenia, 2-3 placki tortilli. A oto przygotowanie krok po kroku.
Przygotowanie krok po kroku
Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Kukurydzę odcedź do miseczki. Natkę umyj i posiekaj. Cukinię dokładnie wyszoruj i zetrzyj na tarce (bez gniazd nasiennych).
Na patelni rozgrzej olej i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Zamieszaj i dodaj mięso. Smaż ok. 10 minut, raz po raz mieszając.
Przygotowanie krok po kroku
Wlej passatę i zamieszaj. Dodaj kukurydzę i duś pod przykryciem ok. 10 minut. Następnie dodaj cukinię i gotuj kolejne kilka minut. Pod koniec dopraw natką pietruszki.
Przygotowanie krok po kroku
Okrągłą formę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż w niej placki tortilli. Nałóż farsz w dwóch partiach, przekładając połową sera żółtego.
Przygotowanie krok po kroku
Na wierzch nałóż kremowy serek wymieszany z mozzarellą. Posyp pozostałym serem żółtym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz ok. 20-25 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Podawaj na ciepło.