Zapiekanka makaronowa z brokułami
- makaron typu rurki - 400 g
- brokuły - 2 szt.
- ser mozzarella - 100 g
- ser pleśniowy blue - 200 g
- śmietanka - 250 ml
- masło
- oregano - 1 łyżeczka
- majeranek - 1 łyżeczka
1. Ugotuj brokuły w osolonej wodzie (3-5 minut). Ugotuj również makaron, według instrukcji na opakowaniu.
2. Zetrzyj na grubej tarce sery, dodaj śmietanę, majeranek i oregano.
3. W wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę makaronu i przykryj warstwą brokułów. Ułóż w ten sam sposób kolejną warstwę, nakryj naczynie pokrywką (lub folią aluminiową) i włóż do nagrzanego piekarnika (220 stopni) na 15 minut.
4. Wyjmij zapiekankę, polej wcześniej przygotowanym wcześniej sosem śmietanowym i ponownie zapiekaj w piekarniku przez 30 minut.
5. Wyjmij z piekarnika i nałóż na talerze. Dopraw do smaku, jeśli uznasz, że jest to konieczne.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Podziel się opinią
Komentarze