Trwa ładowanie...

Bita śmietana. Te triki sprawią, że będzie perfekcyjna

Bita śmietana wydaje się tematem oklepanym, jednak perfekcyjnie wykonana jest smakowitym dodatkiem do ciast, babeczek, tortów, napojów czy lodów. Wymaga wprawy, odrobiny cierpliwości i... znajomości kilku trików.

Bita śmietana. Bita śmietana. Źródło: 123RF
d3wromd
d3wromd

Wybór śmietany

Jak zapewne wiesz, nie każda śmietana nadaje się do ubijania – słodkiego przysmaku nie wykonasz ze śmietany o zawartości tłuszczu 12 procent czy 18. Do ubijania wybieraj śmietany o zawartości tłuszczu powyżej 30 procent – 36 procent, a nawet 42 procent.

Schłodzenie

Bardzo istotnym etapem jest schłodzenie śmietanki w lodówce. Bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy warto ją wstawić do zamrażalnika. Wystarczy 10-15 minut, by była gotowa do ubijania. Nie zaszkodzi, gdy do lodówki wstawisz miskę, w której przygotujesz śmietanę.

d3wromd

Nie za krótko, nie za długo

Czas gra ważną rolę – gotowa masa powinna być puszysta i lekka. Proces ten zachodzi na kilku etapach: najpierw śmietanka przestaje być lejąca, potem staje się gęsta, ale nadal nie jest sztywna.

To jest moment, w którym możesz dodać cukier puder (1 czubata łyżka cukru pudru na każde 250 ml śmietanki) lub esencję waniliową czy likier.

Trzeci etap to chwila, w której masa tężeje, a łopatki miksera zostawiają trwałe ślady w ubijanej śmietanie. To znak, że śmietana jest gotowa – dalsze ubijanie masy może spowodować jej zwarzenie.

Deserowy hit rodem z PRL

Gotowe!

Ubitą śmietanę możesz połączyć z żelatyną, jeśli chcesz, by masa była zwarta i nadawała się do przełożenia np. ciężkiego biszkoptu. W tym celu w 3 łyżkach gorącej wody rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj ją z łyżką bitej śmietany, a następnie dodaj do reszty masy.

d3wromd

Zamiast żelatyny możesz pod koniec ubijania dodać ser mascarpone w stosunku 2:1 – masa będzie bardziej kremowa i aromatyczna.

Reszta dodatków zależy od twojej wyobraźni: do bitej śmietany lub kremu z niej możesz dodać skórkę z cytrusów, jagody, wiórki czekoladowe, kokosowe lub preparowane ziarna zbóż (np. ekspandowane jagły). Kakao czy liofilizowane, sproszkowane owoce dodadzą śmietanie nie tylko smaku, ale i intrygującej barwy. Możliwości są nieograniczone.

Przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj prosto z miski – pamiętaj tylko, by przed włożeniem kremu do lodówki, umieścić go w szczelnie zamykanym pojemniku.

Bita śmietana na gofrach 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz też:

d3wromd
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d3wromd
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3wromd
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj