Bita śmietana. Te triki sprawią, że będzie perfekcyjna

Bita śmietana wydaje się tematem oklepanym, jednak perfekcyjnie wykonana jest smakowitym dodatkiem do ciast, babeczek, tortów, napojów czy lodów. Wymaga wprawy, odrobiny cierpliwości i... znajomości kilku trików.

Bita śmietana w misieBita śmietana.
Źródło zdjęć: © 123RF

Wybór śmietany

Jak zapewne wiesz, nie każda śmietana nadaje się do ubijania – słodkiego przysmaku nie wykonasz ze śmietany o zawartości tłuszczu 12 procent czy 18. Do ubijania wybieraj śmietany o zawartości tłuszczu powyżej 30 procent – 36 procent, a nawet 42 procent.

Schłodzenie

Bardzo istotnym etapem jest schłodzenie śmietanki w lodówce. Bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy warto ją wstawić do zamrażalnika. Wystarczy 10-15 minut, by była gotowa do ubijania. Nie zaszkodzi, gdy do lodówki wstawisz miskę, w której przygotujesz śmietanę.

Nie za krótko, nie za długo

Czas gra ważną rolę – gotowa masa powinna być puszysta i lekka. Proces ten zachodzi na kilku etapach: najpierw śmietanka przestaje być lejąca, potem staje się gęsta, ale nadal nie jest sztywna.

To jest moment, w którym możesz dodać cukier puder (1 czubata łyżka cukru pudru na każde 250 ml śmietanki) lub esencję waniliową czy likier.

Trzeci etap to chwila, w której masa tężeje, a łopatki miksera zostawiają trwałe ślady w ubijanej śmietanie. To znak, że śmietana jest gotowa – dalsze ubijanie masy może spowodować jej zwarzenie.

Deserowy hit rodem z PRL

Gotowe!

Ubitą śmietanę możesz połączyć z żelatyną, jeśli chcesz, by masa była zwarta i nadawała się do przełożenia np. ciężkiego biszkoptu. W tym celu w 3 łyżkach gorącej wody rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj ją z łyżką bitej śmietany, a następnie dodaj do reszty masy.

Zamiast żelatyny możesz pod koniec ubijania dodać ser mascarpone w stosunku 2:1 – masa będzie bardziej kremowa i aromatyczna.

Reszta dodatków zależy od twojej wyobraźni: do bitej śmietany lub kremu z niej możesz dodać skórkę z cytrusów, jagody, wiórki czekoladowe, kokosowe lub preparowane ziarna zbóż (np. ekspandowane jagły). Kakao czy liofilizowane, sproszkowane owoce dodadzą śmietanie nie tylko smaku, ale i intrygującej barwy. Możliwości są nieograniczone.

Przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj prosto z miski – pamiętaj tylko, by przed włożeniem kremu do lodówki, umieścić go w szczelnie zamykanym pojemniku.

Bita śmietana na gofrach
© 123RF

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości