Bita śmietana. Te triki sprawią, że będzie perfekcyjna
Bita śmietana wydaje się tematem oklepanym, jednak perfekcyjnie wykonana jest smakowitym dodatkiem do ciast, babeczek, tortów, napojów czy lodów. Wymaga wprawy, odrobiny cierpliwości i... znajomości kilku trików.
Wybór śmietany
Jak zapewne wiesz, nie każda śmietana nadaje się do ubijania – słodkiego przysmaku nie wykonasz ze śmietany o zawartości tłuszczu 12 procent czy 18. Do ubijania wybieraj śmietany o zawartości tłuszczu powyżej 30 procent – 36 procent, a nawet 42 procent.
Schłodzenie
Bardzo istotnym etapem jest schłodzenie śmietanki w lodówce. Bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy warto ją wstawić do zamrażalnika. Wystarczy 10-15 minut, by była gotowa do ubijania. Nie zaszkodzi, gdy do lodówki wstawisz miskę, w której przygotujesz śmietanę.
Nie za krótko, nie za długo
Czas gra ważną rolę – gotowa masa powinna być puszysta i lekka. Proces ten zachodzi na kilku etapach: najpierw śmietanka przestaje być lejąca, potem staje się gęsta, ale nadal nie jest sztywna.
To jest moment, w którym możesz dodać cukier puder (1 czubata łyżka cukru pudru na każde 250 ml śmietanki) lub esencję waniliową czy likier.
Trzeci etap to chwila, w której masa tężeje, a łopatki miksera zostawiają trwałe ślady w ubijanej śmietanie. To znak, że śmietana jest gotowa – dalsze ubijanie masy może spowodować jej zwarzenie.
Deserowy hit rodem z PRL
Gotowe!
Ubitą śmietanę możesz połączyć z żelatyną, jeśli chcesz, by masa była zwarta i nadawała się do przełożenia np. ciężkiego biszkoptu. W tym celu w 3 łyżkach gorącej wody rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj ją z łyżką bitej śmietany, a następnie dodaj do reszty masy.
Zamiast żelatyny możesz pod koniec ubijania dodać ser mascarpone w stosunku 2:1 – masa będzie bardziej kremowa i aromatyczna.
Reszta dodatków zależy od twojej wyobraźni: do bitej śmietany lub kremu z niej możesz dodać skórkę z cytrusów, jagody, wiórki czekoladowe, kokosowe lub preparowane ziarna zbóż (np. ekspandowane jagły). Kakao czy liofilizowane, sproszkowane owoce dodadzą śmietanie nie tylko smaku, ale i intrygującej barwy. Możliwości są nieograniczone.
Przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj prosto z miski – pamiętaj tylko, by przed włożeniem kremu do lodówki, umieścić go w szczelnie zamykanym pojemniku.
Zobacz też: