Bita śmietana. Te triki sprawią, że będzie perfekcyjna

Bita śmietana wydaje się tematem oklepanym, jednak perfekcyjnie wykonana jest smakowitym dodatkiem do ciast, babeczek, tortów, napojów czy lodów. Wymaga wprawy, odrobiny cierpliwości i... znajomości kilku trików.

Bita śmietana w misieBita śmietana.
Źródło zdjęć: © 123RF

Wybór śmietany

Jak zapewne wiesz, nie każda śmietana nadaje się do ubijania – słodkiego przysmaku nie wykonasz ze śmietany o zawartości tłuszczu 12 procent czy 18. Do ubijania wybieraj śmietany o zawartości tłuszczu powyżej 30 procent – 36 procent, a nawet 42 procent.

Schłodzenie

Bardzo istotnym etapem jest schłodzenie śmietanki w lodówce. Bezpośrednio przed przystąpieniem do pracy warto ją wstawić do zamrażalnika. Wystarczy 10-15 minut, by była gotowa do ubijania. Nie zaszkodzi, gdy do lodówki wstawisz miskę, w której przygotujesz śmietanę.

Nie za krótko, nie za długo

Czas gra ważną rolę – gotowa masa powinna być puszysta i lekka. Proces ten zachodzi na kilku etapach: najpierw śmietanka przestaje być lejąca, potem staje się gęsta, ale nadal nie jest sztywna.

To jest moment, w którym możesz dodać cukier puder (1 czubata łyżka cukru pudru na każde 250 ml śmietanki) lub esencję waniliową czy likier.

Trzeci etap to chwila, w której masa tężeje, a łopatki miksera zostawiają trwałe ślady w ubijanej śmietanie. To znak, że śmietana jest gotowa – dalsze ubijanie masy może spowodować jej zwarzenie.

Deserowy hit rodem z PRL

Gotowe!

Ubitą śmietanę możesz połączyć z żelatyną, jeśli chcesz, by masa była zwarta i nadawała się do przełożenia np. ciężkiego biszkoptu. W tym celu w 3 łyżkach gorącej wody rozpuść 1 łyżeczkę żelatyny. Gdy lekko ostygnie, wymieszaj ją z łyżką bitej śmietany, a następnie dodaj do reszty masy.

Zamiast żelatyny możesz pod koniec ubijania dodać ser mascarpone w stosunku 2:1 – masa będzie bardziej kremowa i aromatyczna.

Reszta dodatków zależy od twojej wyobraźni: do bitej śmietany lub kremu z niej możesz dodać skórkę z cytrusów, jagody, wiórki czekoladowe, kokosowe lub preparowane ziarna zbóż (np. ekspandowane jagły). Kakao czy liofilizowane, sproszkowane owoce dodadzą śmietanie nie tylko smaku, ale i intrygującej barwy. Możliwości są nieograniczone.

Przełóż do rękawa cukierniczego lub nakładaj prosto z miski – pamiętaj tylko, by przed włożeniem kremu do lodówki, umieścić go w szczelnie zamykanym pojemniku.

Bita śmietana na gofrach
© 123RF

Zobacz też:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀