Dlaczego warto jeść kiszonki? Pyszne kiszone warzywa

Kiszone warzywa są pyszne – chyba nie ma osoby, która oparłaby się chrupkim ogórkom czy kwaśnej kapuście. Kiszonki to jednak nie tylko ogórki i kapusta. Dzięki niesłabnącemu od kilku lat trendowi na fermentację odkryliśmy, że kisić można wszystko.

Kiszone warzywaDlaczego warto jeść kiszonki?
Źródło zdjęć: © 123RF

Kiszonki – dlaczego warto po nie sięgać?

Kiszonki to samo zdrowie. Są źródłem witamin – A, C, E, K i witamin z grupy B, ale też magnezu, fosforu i potasu. Są naturalnym probiotykiem, który dbając o naszą florę bakteryjną, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Dobroczynne bakterie zawarte w kiszonych przetworach zasiedlają nasze jelita i stawiają czoła patogenom: grzybom, bakteriom, a nawet pasożytom.

Borykający się z problemami trawiennymi powinni zakisić sobie kapustę z kminkiem, a anemicy – popijać co dzień zakwas z buraków. Ponoć najlepszym sposobem na pozbycie się pasożytów jest wypijanie każdego ranka pół szklanki soku z ogórków kiszonych.

Kiszone warzywa są niskokaloryczne, świetnie wspierają działanie naszego układu trawiennego, a dodatkowo – smakują wybornie i pasują do wszystkiego.

Przede wszystkim jednak każdy może bez większego wysiłku przygotować kiszonki w domu bez zbędnego wysiłku.

Kiszonki – inspiracje

Kiszone ogórki i kapusta to standard, żeby nie powiedzieć: banał – to już wiemy. Dlatego warto wypróbować mniej tradycyjnych kiszonek, które przełamią rutynę i wzbogacą codzienne posiłki.

Kisić można właściwie każde warzywo, ale na początek wybierzmy te, które znamy i lubimy. Najlepiej do kiszenia nadają się warzywa twarde, takie jak: buraki, marchew, seler, rzodkiewka, kalafior. Przy odrobinie wprawy i obycia z fermentacją można zacząć eksperymentować z kiszeniem cytryn, ostrych papryczek chilli, rabarbaru, bobu czy zainspirować się koreańskim przysmakiem kimchi.

Smacznego na... Odc. 7: Naleśniki kakaowe

Kiszone warzywa – przepis na solankę podstawową

Przepis na kiszonki jest banalny – w wersji podstawowej potrzebna jest przegotowana woda źródlana – na 1 litr wody dajemy 1 łyżkę soli. W przypadku twardych warzyw do krótkiego kiszenia można ilość soli zwiększyć do 1,5 łyżki na 1 litr wody. Najlepiej wybrać sól kamienną lub – ostatnio coraz bardziej popularną – sól himalajską.

Kiszonki. Kalafior do schrupania i ostra rzodkiewka

Te dwa warzywa to szczególnie wdzięczny temat do kiszenia – są łatwe do przyrządzenia i przepyszne.

By cieszyć się smakiem kwaśnego kalafiora, wystarczy kilka składników: poza wodą, solą i potężnym słojem, który pomieści całą główkę warzywa, może to być łyżeczka ziaren gorczycy, pół łyżki ziaren zielonego pieprzu, kawałek korzenia chrzanu i kilka ząbków czosnku. Do zagotowanej i osolonej wody wrzucamy przyprawy i jeszcze lekko ciepłą miksturą zalewamy podzielonego na małe różyczki kalafiora.

Zakręcamy słoiki (bądź słój) i bacznie obserwujemy – już po upływie kilku dni woda zmętnieje, a po około tygodniu stanie się kwaśna i aromatyczna. Kalafior pozostanie chrupki i będzie świetnie pasował do kanapek oraz burgerów. Woda po kalafiorze wzbogaci smak tradycyjnej kalafiorowej, choć z powodzeniem można ją również wypić na zdrowie.

Rzodkiewka będzie gotowa szybciej. Wystarczy umyć pęczek pozbawiony liści, podzielić każdą rzodkiewkę na pół i wrzucić do słoika z koprem, czosnkiem, różowym pieprzem, kilkoma goździkami i marchewką pokrojoną w cienkie plasterki. Zalać solanką i zakręcić słoik. Po kilku dniach można wyławiać małe, aromatyczne rzodkiewki spomiędzy mocno chrupiących plastrów marchwi. Warzywa te będą doskonale pasować do zimowych sałatek i surówek obiadowych.

Kiszonki w słoju
© 123RF

Zobacz także:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Dodaj do wody i pij rano. Od razu poczujesz się lepiej i nawodnisz organizm
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Te osoby powinny unikać bobu. Może być dla nich toksyczny
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne