Zapiekanka makaronowa inna niż wszystkie

W ramach naszego cotygodniowego cyklu "Szybkie gotowanie" mamy dla was przepis na zapiekankę makaronową, która wyglądem przypomina tort. Prezentuje się pysznie, a smakuje jeszcze lepiej. Takie danie będzie świetnym pomysłem na rodzinny obiad lub kolację. Wbrew pozorom przepis wcale nie jest czasochłonny. Przekonajcie się sami.

Zapiekanka makaronowa inna niż wszystkieZapiekanka makaronowa inna niż wszystkie
Karolina Wójciga

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa wołowo-wieprzowego,
  • 80 dag pomidorów z puszki (możesz użyć też świeżych – sparz je, obierz ze skórki i pokrój),
  • opakowanie makaronu rigatoni,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ostra mielona papryka,
  • szklanka tartego parmezanu,
  • szklanka tartej mozzarelli,
  • olej rzepakowy,
  • sól i pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od ugotowania makaronu al dente. Skróć o 3 minuty czas podany na opakowaniu. Na odrobinie oleju rzepakowego zeszklij cebulę i podsmaż czosnek, a następnie dodaj mięso mielone. Dodaj przyprawy: mieloną paprykę, sól, pieprz oraz pomidory i duś wszytsko przez chwilę. Kiedy makaron będzie gotowy, przelej go zimną wodą, odsącz, przesyp do miski i wymieszaj z tartym parmezanem. Dno okrągłej tortownicy włóż rigatoni tak, by wszystkie stały pionowo jeden obok drugiego. Teraz za pomocą dużej łyżki wlewaj sos pomidorowy do makaronowych rurek. Wstaw tortownicę do piekarnika na 15 minut, a po tym czasie wyjmij, posyp tartą mozzarellą i wstaw ponownie na 10 minut.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę