Zapiekane krokiety krok po kroku. Pyszne i prosto
Rodzinny obiad to czasami nie lada wyzwanie dla pani domu. Szczególnie kiedy w lodówce zalegają resztki jedzenia z całego tygodnia, a najbliżsi mają ochotę na "coś nowego". Z naleśników, pieczonego lub ugotowanego kurczaka, a także sera żółtego i kilku dodatków, które z pewnością masz w kuchni, możesz przygotować zapiekane krokiety pod serową pierzynką.
Propozycja na obiad lub kolację
Rodzinny obiad to czasami nie lada wyzwanie dla pani domu. Szczególnie kiedy w lodówce zalegają resztki jedzenia z całego tygodnia, a najbliżsi mają ochotę na "coś nowego". Z naleśników, pieczonego lub ugotowanego kurczaka, a także sera żółtego i kilku dodatków, które z pewnością masz w kuchni, możesz przygotować zapiekane krokiety pod serową pierzynką.
Przygotowanie składników
Potrzebne będą: 6 naleśników bez dodatku cukru (przepis na ciasto naleśnikowe TUTAJ)
, 8 pieczarek, 1 średnia cebula, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki, kawałki ugotowanego lub pieczonego kurczaka, 2 garście szpinaku, 1 łyżka masła, do smaku: czerwona papryka, sól i pieprz, 250 g startego sera żółtego.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.
Przygotowanie sosu
Na maśle podsmażamy szpinak, zdejmujemy z patelni. Podsmażamy pieczarki wraz z cebulą. Mąkę mieszamy z odrobiną wody, a następnie łączymy ze śmietaną i wlewamy do pieczarek. Mieszamy i całość gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.
Czas na dodatki do farszu
W kolejnych krokach kroimy mięso na kawałki. Do garnka dodajemy szpinak oraz mięso. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.
Zawijamy krokiety
Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i ciasno zawijamy, aby farsz nie wypłynął z ciasta podczas zapiekania. Tak przygotowane krokiety układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.
Gotowe do zapiekania
Posypujemy całość startym serem żółtym, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, aby ser ładnie się zarumienił. Podawać porcjami na gorąco.