Zapiekane krokiety krok po kroku. Pyszne i prosto

Rodzinny obiad to czasami nie lada wyzwanie dla pani domu. Szczególnie kiedy w lodówce zalegają resztki jedzenia z całego tygodnia, a najbliżsi mają ochotę na "coś nowego". Z naleśników, pieczonego lub ugotowanego kurczaka, a także sera żółtego i kilku dodatków, które z pewnością masz w kuchni, możesz przygotować zapiekane krokiety pod serową pierzynką.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 6Propozycja na obiad lub kolację

Obraz
© 123RF.COM

Rodzinny obiad to czasami nie lada wyzwanie dla pani domu. Szczególnie kiedy w lodówce zalegają resztki jedzenia z całego tygodnia, a najbliżsi mają ochotę na "coś nowego". Z naleśników, pieczonego lub ugotowanego kurczaka, a także sera żółtego i kilku dodatków, które z pewnością masz w kuchni, możesz przygotować zapiekane krokiety pod serową pierzynką.

/ 6Przygotowanie składników

Obraz
© 123RF.COM

Potrzebne będą: 6 naleśników bez dodatku cukru (przepis na ciasto naleśnikowe TUTAJ)
, 8 pieczarek, 1 średnia cebula, 200 g gęstej kwaśnej śmietany, 2 łyżki mąki, kawałki ugotowanego lub pieczonego kurczaka, 2 garście szpinaku, 1 łyżka masła, do smaku: czerwona papryka, sól i pieprz, 250 g startego sera żółtego.

Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki.

/ 6Przygotowanie sosu

Obraz
© 123RF.COM

Na maśle podsmażamy szpinak, zdejmujemy z patelni. Podsmażamy pieczarki wraz z cebulą. Mąkę mieszamy z odrobiną wody, a następnie łączymy ze śmietaną i wlewamy do pieczarek. Mieszamy i całość gotujemy ok. 10 minut na średnim ogniu.

/ 6Czas na dodatki do farszu

Obraz
© 123RF.COM

W kolejnych krokach kroimy mięso na kawałki. Do garnka dodajemy szpinak oraz mięso. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut na wolnym ogniu. Doprawiamy do smaku przyprawami i zdejmujemy z ognia.

/ 6Zawijamy krokiety

Obraz
© 123RF.COM

Gotowy farsz nakładamy na naleśniki i ciasno zawijamy, aby farsz nie wypłynął z ciasta podczas zapiekania. Tak przygotowane krokiety układamy w delikatnie natłuszczonym naczyniu żaroodpornym.

/ 6Gotowe do zapiekania

Obraz
© 123RF.COM

Posypujemy całość startym serem żółtym, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do piekarnika wcześniej rozgrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez ok. 35-40 minut. Pod koniec pieczenia ściągamy folię, aby ser ładnie się zarumienił. Podawać porcjami na gorąco.

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców